Beol podcast

2024.01.27. 15:06

A könyv érték és örök barát: vendégünk Lukoviczki Anna – podcasttal

Az olvasás az életünk szerves és kikerülhetetlen része. Gyermekkorában még mindenki olvas, mesét hallgat, az iskolában is forgatjuk a könyveket, felnőve azonban sokan eltávolodnak az olvasástól. Lukoviczki Annával, a Békés Megyei Könyvtár könyvtáros részlegvezetőjével az olvasás, a könyvtárba járás jelenlegi helyzetéről, a könyvek szerepéről és a legnépszerűbb kötetekről Gyemendi Réka beszélgetett.

Gyemendi Réka

Lukoviczki Anna: örülnénk neki, ha még jobban fel tudnánk hívni az emberek figyelmét az olvasás fontosságára

Mennyire népszerű ma az olvasás, a könyvtárba járás?

Bizonyos emberek körében töretlen népszerűségnek örvend, de sokan nem járnak könyvtárba, nem tudják kihasználni a könyvtár lehetőségeit, nem vesznek részt programokon, ami miatt szerintem sok jó dologról lemaradnak. Örülnénk neki, ha még jobban fel tudnánk hívni az emberek figyelmét az olvasás fontosságára, hiszen a könyv érték, és a könyv az örök barát. Azt szeretném, ha még többen megismernék a Békés Megyei Könyvtárat és annak szolgáltatásait, és minél többen elégedett olvasóinkká válnának.

Az ember a születésétől fogva nem tudja elkerülni a könyvekkel való találkozást, meghatározó része az életünknek az olvasás. A kisgyermekek még fogékonyabbak, nyitottabbak az olvasásra, és ez meg is marad körülbelül 8-10 éves korukig. Ekkor még mindent olvasnak, mesét hallgatnak, ami nagyon fontos. A középiskolások kicsit eltávolodnak az olvasástól, de tanulmányaik során mindenképpen találkoznak könyvekkel. Az olvasás nem csak azért fontos, mert bármilyen ismeretszerzésre alkalmas és segíti az életünket, hanem nélkülözhetetlen része is az életünknek. 

Milyen programokat kínál a Békés Megyei Könyvtár, hogyan próbálják népszerűsíteni az olvasást?

– Sok olyan programot kínálunk, ami ötvözi a hagyományos, illetve a modern könyvtári szolgáltatásokat. Mindig az a cél, hogy a könyv ott legyen, mint cél, mellette pedig igyekszünk színes, változatos eseményeket kínálni.  Ahhoz, hogy valaki olvasó maradjon, nincs igazán jó recept. Előfordul, hogy valaki az élete során eltávolodik az olvasástól, vagy a túlhajszolt életmódja nem engedi meg, hogy esténként olvasson. De szerencsére nagyon sokan olvasók maradnak. Ebben nem csak a szülőknek, hanem a könyvtárosoknak is nagy szerepe van.

Mely könyvek, szerzők a legnépszerűbbek most a  felnőttek körében?

Elkészítettem a leggyakrabban kölcsönzött könyvek listáját. A sort a Millennium sorozat kötetei vezetik, mellette pedig hatalmas népszerűségnek örvendenek a skandináv krimik, ez a műfaj újra feltörekvőben van. Nagyon örülök, hogy Bán János Hunyadi kötetei is a listánk élén szerepelnek. Nagyon népszerűek a családregények, a történelmi regények, a krimik és a romantikus könyvek. Ha pedig a forgalmi adatokat nézzük, akkor természetesen ide sorolhatjuk a kötelező olvasmányokat is.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on


 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában