Kardoskút

2024.01.23. 10:01

A ködbe burkolózó puszta tele van élettel télen is – galériával

Az új esztendő második hetében a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kardoskúti-puszta is megmutatta igazi téli arcát.

Csete Ilona

Prédára várva.

Fotó: Palcsek István/KMNP

A fehérbe öltözött, fagyos táj hirtelen váltotta le a január első napjaiban tapasztalt tavaszias időjárást. A lehűlés erős széllel érkezett, és míg január hetedikén + 11,5 Celsius-fokot mérhettünk, két nap múlva már csak -1,5 °C volt a maximum érték, ami mellett kevés hó is hullott. A légmozgás megszűnésével ködös-párás időjárás volt jellemző, dér- és zúzmaraképződéssel. A csapadékos november és december folyamán több mint 150 milliméter eső esett a pusztán, ami meghozta a vizet a Fehértóba, és kiterjedt vízállásokat eredményezett a gyepeken. Ezeknek nagy jelentősége van a szikes puszták vízháztartásában, azonban ezek a sekély vizek gyorsan átveszik a levegő hőmérsékletét, így könnyen alakul ki rajtuk jégpáncél. Ez kisebb-nagyobb mozgásra kényszeríti az itt telelő vízimadarakat, melyek a nagyobb csatornákon találhatnak nyílt vízfelszínt a közelben – számoltak be a nemzeti park szakemberei a honlapjukon­

A ködbe burkolózó tájra ilyenkor csend borul, amit szinte csak a dolmányos varjak károgása tör meg. A kisemlősök jó része téli álmát alussza, költöző madaraink pedig táplálékban gazdagabb délebbi területeken töltik a téli hónapokat­. A Kardoskúti-puszta azonban ilyenkor is tele van élettel. A vörös vércsék a ködös időben­ az egerészölyvekhez hasonlóan, szitálás helyett egy-egy alkalmas vártáról lesik a prédát­. Karvalyok surrannak­ a csatornaparton vagy a cserjesorokon a verébcsapatokat tizedelve. 

Gyommagvakkal táplálkozó kenderikecsapatok­ libbennek az ugarok felett. A réti- és ­parlagi sasok mellett az északról érkező gatyás ölyvek­ és kékes rétihéják is a pusztán keresik a zsákmányukat­. A nagy lilikek népes csapatai is itt tartózkodnak, ameddig találnak maguknak vizet és táplálékot­. 

Az őzek csapatokba verődve keresgélik a hajtásokat, melyeket a hóborítás alól is kikaparnak maguknak. A nyulakhoz hasonlóan ők is gyakran a szántóföldek barázdáiban találják meg búvóhelyüket és fagy előli védelmüket. 

Az őshonos állatfajok felkészültek a téli hidegre és a beszűkült táplálékforrásokra, melyekhez különböző túlélési stratégiákat alkalmaznak a vonulástól a táplálékváltáson, a raktárkészletek létesítésén keresztül a téli álomig.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában