Mályvavirág Alapítvány

2024.01.26. 13:13

A kirakataikat is rózsaszínbe öltöztették Orosházán

2024-ben január 22. és 28. között rendezik az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét programjait. Magyarországon már 10. alkalommal szervezi ezt a Mályvavirág Alapítvány.

Csete Ilona

Orosháza belvárosában a rózsaszínű kirakatok is a kampányt népszerűsítik. A szerző felvétele

Az eseményhez országszerte több mint 200 település csatlakozik, de védőnői szolgálatok, egészségfejlesztési irodák és további szakemberek is részt vesznek a figyelemfelhívásban. Az országos Mályvavirág Pontok és a csatlakozó települések, szervezetek számos programot, előadást tartanak, azok központi témája a nők motivációja a méhnyakszűrés kapcsán.

Ismerős lehet a kezdeményezés azoknak, akik nyitott szemmel járnak és felfedezik környezetükben azt a sok rózsaszínt, ami ennek a kampánynak a figyelemfelkeltő színe.

Az Orosházi Mályvavirág Pont közösségi oldalán időről időre megjelenik egy-egy díszes, rózsaszínbe öltöztetett bolt ajtaja, kirakata. Divat és szépségápolás, kereskedő, vagy szolgáltató – egyre többen érzik fontosnak, hogy e széleskörű figyelemfelhíváshoz csatlakozzanak a város számos pontján.

A belvárosában, a Kossuth utcán sétálva szembe jön velünk a hír: ez az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét. Ezt üzenik a kampányba bekapcsolódó vállalkozók látványos kirakataikkal. 

Méhes Róbertné Daubner Zsuzsi női és férfi divatáru üzleteiben a lufik mellett megállásra késztetik az embert a rózsaszín minden árnyalatából készült pulóverek, blézerek, kendők, ingek, ezzel is ráirányítva a nézelődők figyelmét a kampányra. Kiderült, Zsuzsi számára a jó ügy mellé állni nem volt kérdés.

– Amikor én megszülettem, abban az évben az apai nagymamám méhnyakrákban meghalt. A család elmondása szerint ő nagyon várt engem, mint az első unokáját. E kampány ezért lett a szívügyem s van felületem, lehetőségem, hogy segítsek. Támogatom, hogy hölgytársaim figyelmét ráirányítsuk a megelőzésre, az odafigyelésre, a szűrésre, a HPV-elleni oltásra. És ebben maximálisan támogat engem a családom is – tette hozzá Zsuzsi.

Az Orosházi Mályvavirág Pont ötödik alkalommal vesz részt az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét kampányában. Készülnek programmal is január 27-én, lesz előadás, zene és nem marad el a gyöngyfűzés se.

A gyöngy a HPV elleni védekezés és a megelőzés szimbóluma. A gyöngyökből a résztvevők karkötőket fűznek, amelyeket később eljuttatnak az orosházi kórház nőgyógyászati osztályára, hogy az ott fekvő beteg érezzék, nincsenek egyedül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában