Természet

2024.01.14. 06:16

A Föld leggyorsabb állata telel most az Alföldön

Az Alföldön főleg az ősztől tavaszig terjedő időszakban lehet megfigyelni a vándorsólymokat.

Gyemendi Réka

Idén is telelnek vándorsólymok a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. A Montág-pusztán található Nagy-Zsombékon két példány rendszeresen felbukkan, az ott állomásozó vízimadarakra vadásznak – írja a nemzeti park honlapján

A vándorsólyom a leggyorsabb állat a Földön, zuhanás közben akár a 400 km/órás sebességet is elérheti. Kozmopolita faj, vagyis az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálható, néhány egyed a hazai középhegységekben is költ, sőt, hazai állománya növekvő tendenciát mutat. Az Alföldön főleg az ősztől tavaszig terjedő időszakban lehet megfigyelni.

Ez a ragadozó madár jól tűri az emberi környezetet, így rendszeresen a nagyobb városok magas épületein éjszakázik: a Szegedi Dóm teteje megszokott éjszakázóhelynek számít körükben. Békéscsabán, a református templom tetején, valamin Orosházán, a víztorony tetején is megfigyeltek már a park szakemberei vándorsólymokat. Vadászni főként a pusztai vizes élőhelyek környékére járnak, azonban zsákmányukat elviszik a pihenőhelyükre, hogy ott fogyasszák el. A városokon belül is szoktak vadászni, főként parlagi galambokra.

A Körös-Maros Nemzeti Park ismerteti, december végére a Montág-pusztai Nagy-Zsombékban jelentős mennyiségű víz gyűlt össze, de mivel jégborítás nem alakult ki, jelenleg is több százas récecsapatok állomásoznak a területen. A megfigyelések szerint a rétisasok mellett egy öreg és egy fiatal vándorsólyom is rendszeresen vadászik itt, melyek a récék közül próbálnak zsákmányt szerezni.  

A vándorsólymok a tél végén korán visszaindulnak a telelőhelyükre, február végén már rendszerint elhagyják az Alföld területét.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában