Körösladány

2023.12.23. 20:50

Ünnep nevelőszülőkkel: az együtt megélt pillanatokat tekintik a legértékesebbnek

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató berkein belül tevékenykedő nevelőszülők mindent megtesznek, hogy karácsonykor is a legszebb, legmeghittebb pillanatokat adják meg a náluk nevelkedő gyermekeknek. A karácsonyfa mellett is arra tanítják őket, hogy az együtt megélt pillanatok a legszebbek, legértékesebbek.

Papp Gábor

Már az ünnep előestéjén körbeállnak a fa körül Fotó: B. Á.

Fotó: Bencsik Adam

Somosi Julianna több mint tizenhét éve nevelőszülő Körösladányban, szépen, hangulatosan berendezett otthonukban már az ünnep előestéjén ott áll az ízlésesen feldíszített karácsonyfa. A szekrény tetején Leó, a gyönyörű Maine Coon cica nyújtózkodik éppen, aki a Leónidasz spártai király után kapta a nevét, és a gyerekek nagy kedvence. Ezzel egyébként láthatóan tisztában is van. Eközben a srácok éppen rajzolnak, illetve csendben játszanak.

Julika elárulta, a karácsony mindig fontos, kiemelt szerepet tölt be az életükben.

– Advent első vasárnapjára mindig elkészül az ünnepi koszorú, és ilyenkor közösen sütünk mézeskalácsot. A ráhangolódás részeként eljárunk a templomba, és részt veszünk a városi gyertyagyújtásokon, ami még inkább erősíti az ünnepvárás érzését – mesélte hírportálunknak Julika, akit a gyerekek „Anyukának” hívnak.

Mint hozzátette, ezeket a heteket mindig igyekeznek a legszebb tartalommal megtölteni, a srácok írnak a Jézuskának, és a kért ajándékokat meg is kapják. Idén egyebek mellett legó, baba, autó és könyv is kerül majd a fa alá.

– Természetes, hogy ezek a hetek teli vannak izgalommal, mindenkiben van egy kis drukk, hogy megérkezik-e várva várt ajándék – tette hozzá a nevelőszülő, aki úgy fogalmazott, náluk máskülönben szinte mindig karácsony van, hiszen nagyon szeretik egymást, és arra tanítja a gyerekeket, hogy nem az a fontos, hogy ki mit kap, hanem, hogy egészségben, örömben együtt legyenek.

A nevelőszülők mindent megtesznek, hogy a legmeghittebbé tegyék a karácsonyt /Fotó: Bencsik Ádám/

– A fenyőfát már 23-án este feldíszítettük, és december 24-én reggel megérkezik a Jézuska. Minden csomagon ott a gyermekek neve, vagy az óvodások esetében a jelük. Az ajándékok kibontását követően nagy közös játék következik, majd jön a családi ebéd, amikor együtt van a család-apraja nagyja – tette hozzá. Julika, aki egyébként kiválóan süt-főz, elárulta, idén, hogy még több időt tölthessenek együtt Ásós Gézától, az ország első cigány étterméből rendelnek sültes tálat. Korábban már kóstolták a finomságokat, és nagyon bejött nekik.

Az ünnep alatt és karácsonykor is szólnak a hangulatos ünnepi dalok, a lányok gyakran énekelnek, és, ahogy említettük, fontos szerepet kap a társasjáték. A Gazdálkodj okosan mellett nagy kedvenc a „súgós” játék, ilyenkor Julika az első gyerkőc fülébe súg egy nyelvtörő szót, majd azt mindenki továbbadja, a félrehallásokból pedig egészen mókás-muris kifejezések születnek, majd hatalmas nevetések alakulnak ki. Ezzel a szókövetéssel sok időt, nagyon kellemes perceket töltenek el.

Karácsony első napján ebben az évben a szokásokkal ellentétben nem Julika édesanyjához mennek, hanem ő érkezik hozzájuk, majd Julika gyermekeit látogatják meg.

Arra a kérdésünkre, hogy nehezebb-e a gyermekeknek az év ezen időszaka Anyuka elmondta, nincs szó ilyesmiről, sajátjaként szereti mindannyiukat, és többen a születésüktől fogva nála vannak.

Az ünnepnek egyébként még van egy fontos közös része. Julika nagyon finom és gyönyörű süteményeket készít, amiben gyakran a gyerkőcök is segédkeznek, hiszen így teljes az ünnep. Az ajándékozásban pedig Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató is segít.

Az egyik kislány, Fodor Anita elmondta, nagyon várják a karácsonyt, előzetesen ők is készítenek ajándékokat, elsősorban az ünnephez illő és a szeretet jelképező rajzokat.

– Együtt töltjük az időt, boldogok vagyunk – emelte ki a kislány.

 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában