Békés vármegye

2023.12.08. 06:37

Tartják a tavalyi árat a halboltok Békésben

A tavalyi, rettenetes aszályhoz képest a csapadékosabb idei időjárás kedvezett a haltermelőknek, és ez kedvez a vásárlóknak is Békésben. A kiskereskedelemben ugyan jelentősen emelkedtek a rezsiköltségek, de a valamivel olcsóbb beszerzés miatt a múlt évi áron tudják adni a halat. Nem kérdés, hogy a ponty az igazi sztár, és hogy az éves halfogyasztás 40 százaléka a karácsonyi időszakra esik.

Nyemcsok László

Kádi Sándor (jobbra) elmondta, a ponty viszi a prímet idén is a karácsonyi halvásárlásban

 Több tógazda is elmondta, az elmúlt évekhez hasonlóan idén is kiváló minőségű, magyar halakat biztosítanak a karácsonyi szezonra. A tavalyinál kegyesebb időjárás – főként a több csapadék – megfelelő feltételeket teremtett a sikeres termeléshez Békésben is. Az ágazat szereplői üzemvízszintig fel tudták tölteni a halastavakat, ennek köszönhetően megfelelő életfeltételeket biztosítottak a halak számára.

 

Az Agrárközgazdasági Intézet kimutatása szerint Magyarországon az egy főre jutó éves átlagos halfogyasztás 2021-ben 6,52 kg volt, ami lényegesen alacsonyabb az Európai Unió többi tagországénál (2020-ban az EU-átlag 23,3 kg volt). Bár a hazai halfogyasztás évről évre emelkedik Békésben is, bőven van tere a fogyasztás növelésének. Manapság átlagosan egy felnőtt magyar ember kéthetente egyszer eszik halat, viszont heti kétszer kellene, nemcsak azért, mert finom, hanem azért is, mert nagyon egészséges.

Széles választékot biztosítanak a halpiacon

Kádi Sándor, a békéscsabai Szamos Halbolt és Vendéglő tulajdonosa kiemelte, a vásárlásnál fő a bizalom, vagyis biztos helyről érdemes halat venni.

– A karácsonyi halvásárlásnak is megvannak az aranyszabályai – hangsúlyozta a szakember. – A tisztított halnak a szemét kell nézni, ha csillog, akkor friss, ha viszont régebbi, akkor homályos, opálos. A friss halnak fényes a bőre, rugalmas a húsának a tapintása. Az élő halnál a kopoltyút kell figyelni, hogy vérvörös legyen. Azért is fontos, hogy friss legyen a hal, mert a magas víz- és fehérjetartalma miatt könnyen romlik. Ugyanakkor, ha lefagyasztjuk, és pár hét múlva vesszük elő, készítjük el, semmilyen károsodás, minőségromlás nem történik. A fagyasztott halat a felhasználás előtt egy nappal helyezzük át a hűtőszekrénybe, hogy fokozatosan olvadjon ki. Soha ne olvasszuk ki mikróban, és ne siettessük a folyamatot vízbe áztatással, mert értékes fehérjék, ásványi anyagok veszhetnek el. Ha lefagyasztjuk a portékát, úgy csomagoljuk fóliába, hogy levegő ne érje, másként könnyen kiszáradhat.

Kádi Sándor elmondta, a szálkamentes termékek egyre népszerűbbek, a pontyot pedig az afrikai harcsa követi az eladási listán. A tengeri halak iránt is egyre nagyobb az érdeklődés Békésben, lazac-, kardhal- vagy vöröstonhalfilé – ha időben megrendelik –, egyaránt beszerezhető, és ezek újdonságot, új ízeket jelenthetnek. A cél ugyanakkor továbbra is az, hogy a fogyasztásban minél több legyen a hazai hal. Érdemes mielőbb beszerezni az ünnepi alapanyagot, hogy elkerüljék a vásárlók a sorban állást, illetve esetleg éppen akkor ne legyen az a termék, amit szeretnének.

 

Fizetett tartalom

Halat a csabai Szamosból!

A békéscsabai Rózsakert Piacon (Szabó Dezső u. 4.) lévő Szamos Halbolt és Vendéglő karácsonyi kínálatában a több mint 40 éve megszokott tradicionális halászlé, egyéb halételekhez hasonlóan már megrendelhető az ünnepekre a (30) 99-60-900-as telefonszámon. Élő, tisztított, szeletelt és filézett halakat is kínálnak a Rózsakert udvarán lévő halboltjukban. December 24-éig minden nap nyitva lesznek.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában