Rendezvény

2023.12.19. 13:48

Négy nemzetiségi díjat nyújtottak át Kétsopronyban - galériával

A nemzetiségek napja alkalmából tartottak díszünnepséget kedden Kétsopronyban. A vármegyei és a helyi önkormányzat rendezvényén több kitüntetést is átadtak, díjak vett át Takács Istvánné, Krajcsovics Hajnalka, Táth János és Zsigmond Károly. Soltész Miklós államtitkár beszédében ismertette, hogy az elmúlt több mint egy évtizedben a nemzetiségek kapcsán 6,2 milliárd forint támogatás érkezett a térségbe.

Licska Balázs

Zalai Mihály, Krajcsovics Hajnalka, Táth János, Takács Istvánné, Soltész Miklós, Zsigmond Károly és Tolnai Péter.

Fotó: Fotók: Licska Balázs

– Itt a nemzetiségek tudnak egymás sikereinek örülni, együtt élnek, közösen dolgoznak – ismertette a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Soltész Miklós ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a kormány együttműködik mind a kilenc nemzetiséggel, akik maguk rendelkeznek a sorsukról, az oktatás, a kultúra, a civil szervezetek területén rengeteg eredményt értek el az elmúlt évtizedekben. A fejlődést meg lehet tapasztalni, óvodák, iskolák, templomok, kulturális intézmények újultak meg.

Az elmúlt tizenkét évben több mint 3200 támogatás érkezett a térségbe a nemzetiségekkel kapcsolatban, építkezésekhez, épületek fenntartásához, működésre – folytatta. A 6,2 milliárd forint 42 település 51 nemzetiségi önkormányzatához futott be, és kiemelte, hogy ezzel itt is megmentik a nemzetiségeket. Hozzátette ugyanakkor, hogy az összefogás mögött személyek állnak, akik mindent megtesznek a nemzetiségi közösségekért.

A békétlen időkben arra kell helyezni a hangsúlyt, ami összeköt minket – fogalmazott, utalva a magyar-török kulturális évad megnyitására is. Mint mondta, a Kárpát-medencében is lehetséges a barátság, sőt szükséges, ebben szintén szerepet tudnak vállalni a nemzetiségek.

A rendezvényen Soltész Miklós államtitkár, Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke, valamint Tolnai Péter tanácsnok átadták Takács Istvánnénak a német, Krajcsovics Hajnalkának a szlovák, Táth Jánosnak a román, Zsigmond Károlynak pedig a roma nemzetiség elismerését.

Takács Istvánné Kurt Zsuzsanna Békésen volt a 3. számú általános iskola pedagógusa, korábban a 2. számú igazgatója. A városban a német nemzetiségi önkormányzat 2002-ben jött létre, és a díjazott az elmúlt több mint két évtizedben lelkes és inspiráló tagja lett a közösségnek, 2019-től elnöki feladatokat lát el. Társaival együtt, időt és energiát nem kímélve szervezi a programokat, szépíti a nemzetiségi házat.

Krajcsovics Hajnalka közművelődési szakemberként 2001 óta a békéscsabai Szlovák Kultúra Háza munkatársa. Békés vármegye minden szlovákok lakta településével jó kapcsolatot ápol, szívügyének tekinti, hogy a szlovák nyelv, a szlovák kultúra mindenkihez eljusson. Fontosnak ítéli, hogy a határon túli szlovák kultúrával, művészettel a vármegyében élők is megismerkedhessenek. 

Táth János 1973-tól 2003-ig a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata (MROÖ) tevékenységét segítette gondnokként, sofőrként. Jelenleg a sarkadi román nemzetiségi önkormányzat elnöke, tagja a MROÖ kulturális és ifjúsági bizottságának. Folyamatos kapcsolatot ápol az országon belüli és kívüli román közösségekkel. Sokat tesz a Sarkadon élő románok összefogásáért, évről évre tanulmányutakat és rendezvényeket szervez.

Zsigmond Károly immár 15 éve a Dobozi Általános Iskola igazgatója. Számos olyan pályázatban dolgozott, amelyek közvetlenül vagy közvetve segítették a cigány tanulókat, családokat. Hisz abban, hogy a tanulás, a tudás az alapja mindennek. Saját és családja példája is ezt erősíti. Büszke arra, hogy a faluban ő volt az első roma származású diplomás, és örömmel tapasztalja, hogy egyre többen követik ezt a mintát.

A vármegye minden nemzetiségnél otthon van

A házigazdák nevében Völgyi Sándor, Kétsoprony polgármestere megtiszteltetésnek nevezte, hogy a falu adhat otthont a rendezvénynek, és azt kívánta, hogy a program résztvevői szeretettel a szívükben távozzanak majd a településről.

Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke elmondta, hogy a vármegye minden településen és minden nemzetiségnél otthon van. A nemzetiségek napja pedig lehetőséget ad arra, hogy ünnepelhessék azokat az értékeket, amelyeket a nemzetiségek jelentenek és hordoznak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában