Öt csoportszobában fogadják majd az ovisokat

2023.12.02. 15:20

Modern épületben, korszerű, energiahatékony környezetben működhet a szénásiak óvodája

Nagyszénás önkormányzata TOP Plusz forrást nyert 2022-ben, ennek a felhasználásával végezhette el óvodafejlesztését. Szombaton átadták a megújult, bővített Táncsics utcai épületet.

Csete Ilona

A szalagvágáson balról Tokaji Péter építész, Lustyikné dr. Papp Anikó az Orosházi Járási Hivatal vezetője, Nyemcsok János, Kovács János vállalkozó, Fabisz Márk műszaki ellenőr, Trenyik Tiborné.

Fotó: A szerző felvétele

Szülők, hozzátartozók, óvodapedagógusok, nyugdíjas óvónők, valamint óvodások, a leendő ovisok, a képviselő-testület tagjai és sok érdeklődő is megjelent a Gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztése címen nyert, TOP Plusz forrásból megvalósult beruházás avatóján szombaton reggel. Trenyik Tiborné óvodavezető köszöntötte a sok résztvevőt.

A 320 millió forintból megvalósult óvodai fejlesztést sikeresen elvégezte a nagyszénási önkormányzat. Korábban egy intézményen belül két feladatellátási helyen biztosították az óvodai nevelést (József Attila és a Táncsics utcai ingatlanokban). Nyemcsok János polgármester ünnepi gondolatait megosztva a résztvevőkkel arra emlékeztetett, egy régi vágyuk teljesült.

Nyemcsok János arról beszélt, gazdasági megfontolások is indokolták a fejlesztést.
Fotó: A szerző felvétele

– Mérföldkő ez településünk életében. Önkormányzatunk már 2017-ben megfogalmazta az óvodafelújítási szándékát. Többször próbáltunk erre a célra  pályázati forrást szerezni, 2022-ben sikerrel jártunk. Novodomszki Pál már 2017-ben a bölcsődével együtt elkészített egy felújítási tervezetet. Ez lehetett a mi óvoda-átalakításunknak az első pillére. Az elnyert támogatás után ő bevont egy fiatal szakembert, aki az eredeti terveket kiegészítve, egy XXI. századi, minden igényt kielégítő épületet álmodott meg és ezt sikerült megvalósítanunk. Az a cél, hogy minél komfortosabb, magas színvonalú szakmai munkát végezhessenek mind az öt csoportban óvodapedagógusaink – fogalmazott a polgármester.

A beruházás sikeréhez az önkormányzat több mint 13 millió forinttal járult hozzá, saját erő bevonásával. A Csorvási Építőmester Kft.-vel korrekt együttműködésben készült el az ingatlan. 2023 június elsején átadták a munkaterületet, december 2-án felavatták. 

A Mórocz család a Margaréta csoport leendő szobájában nézelődött. 
Fotó: A szerző felvételei

– Önkormányzatunk gazdálkodása azt is lehetővé tette, hogy a bútorok jelentős részét lecseréljük. Az újakat megrendeltük, amint a használatbavételi engedélyek is a birtokunkban lesznek, az ovisok beköltözhetnek – mondta Nyemcsok János, majd az ünnepélyes szalagvágást követően a résztvevők megnézték az épületet belülről.

A Mórocz család a Margaréta csoport szobájában időzött sokáig, 5 éves kislányukat, Liliánát nagyon érdekelte, hova költöznek majd be Editke és Évike nénivel. Az apuka karján ülő Zétény is nézelődött, ő 2024 szeptemberétől lesz itt ovis.

Rákapcsolódtak a termálvizes fűtésre

Az óvoda épülete a Táncsics utcán a költséghatékonyabb működés érdekében és a gyerekek számára modern, tágas óvodai környezet biztosításával lett át- és kialakítva. Az átadón, szombaton azt is megtudtuk, a projekt részeként új gazdasági bejárót, akadálymentesített parkolót, az épület körüli járdát, rámpát, teraszokat is építettek. Készültek új falazatok, födémek. Kicserélték a homlokzati nyílászárókat, szigetelték a lapostetőt és a homlokzatot. Elhelyeztek napelemeket. A belső burkolatok is megújultak. A belső elektromos hálózatot is modernizálták, ahogy új fűtési rendszert építettek a meglévő termálvizes fűtéshez kapcsolódva.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában