December 25.

2023.12.25. 09:49

Lezárják az adventet és feloldják a karácsonyi böjtöt

Harangozó Imre néprajzkutató mutatta be olvasóinknak a karácsonyi ünnepkört, köztük december 25-ét.

Beol.hu

Karácsonyi népszokás a regölés: ez az ősi, köszöntő népszokás

Fotó: MW

– Jézus Krisztus születésének az ünnepe az éjféli misével veszi kezdetét – mondta Haangozó Imre. – Ez az ünnepi alkalom zárja le az ádventet és oldja föl a karácsonyi böjtöt. Karácsony éjfelén, éjszakáján fontos szerepet kapott a víz, a tűz, a zajkeltés. A víznek gyógyító és varázserőt tulajdonítottak – még ha egyszerű kútvíz volt is. Hatását azzal is fokozták, hogy pénzt és piros almát dobtak bele. Karácsony éjjelén merítették az úgynevezett aranyos vizet vagy más néven életvizet.

A Katolikus Lexikon megfogalmazása szerint Jézus Krisztus születésének történeti eseménye fokozatosan szorította háttérbe a téli napforduló szakrális pogány hagyományait. Talán ez az oka, hogy karácsonyi hagyományvilágunkban igen nagy szerepet kap a csodaszarvas alakja. Különösen szembeötlő, hogy a csodaszarvas gyakran Szent István magyar királlyal együtt jelenik meg.

Karácsonyi népszokás a regölés: ez az ősi, köszöntő népszokás, leginkább a Dunántúlon, a déli végeken, Szlavóniában és a Székelyföld egyes településein fordult elő. Karácsonytól vízkeresztig jártak a regösök, leginkább fiatal legények, hogy a házaknál bemutassák énekel kísért szertartásukat, majd ezért cserébe kisebb ajándékokat kapnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában