Ünnepvárás

2023.12.04. 10:46

Gyulán is meggyújtották vasárnap este az első adventi gyertyát – galériával

Meggyújtották az első gyertyát Gyula városának adventi koszorúján vasárnap este.

Papp Gábor

Dr, Görgényi Ernő: felkészülünk és napról napra, hétről hétre megtisztítjuk, majd ünnepi díszbe öltöztetjük lelkünket.

Fotó: Kiss Zoltán

Köszöntőjében dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, az adventi várakozás a remény felindítását jelenti. 

– Nem pusztán az év egy időszaka, hanem egy különleges lelkiállapot. Felkészülünk és napról napra, hétről hétre megtisztítjuk, majd ünnepi díszbe öltöztetjük lelkünket – fogalmazott. Mint mondta, a várakozásnak vannak más megnyilvánulásai is, például ajándékokat veszünk, feldíszítjük otthonunkat, vagy előszedjük az egy év alatt kicsit beporosodott díszkivilágítást –, de ezek ugyanúgy hozzátartoznak a megfelelő lelkiállapot eléréséhez, mint a hitélethez kapcsolódó szokások: az adventi gyertyák meggyújtása, a rorátén való részvétel vagy az evangélium megfelelő szakaszainak olvasása.

Hangsúlyozta, szükségünk van a külsőségekre is. Ezért is annyira fontos, hogy a karácsonyi időszakra ünnepi díszbe öltöztessük a várost. 

– Természetesen szükség van a lelki dolgokra is, az elmélkedésre, az elcsendesedésre és a befelé fordulásra. A lényeg, hogy ezt az időszakot mi magunk kell értékes tartalommal megtöltsük. Készülnünk kell arra az ünnepre, amikor megszakíthatjuk a hétköznapok taposómalmát, hiszen a naptár fekete betűi közé odakívánkozik a piros betűs ünnep. Ilyenkor nem azzal foglalkozunk, ami hasznos, ami jövedelmező, vagy amit muszáj tenni. Egy kicsit elfelejtjük gondjaikat, és merünk szabadon pihenni, örülni, látszólag céltalan dolgokat tenni, ünnepelni – emelte ki. 

A programon köszöntőt mondott Merényi Zoltán baptista lelkész, Pápai Attila evangélikus lelkész, Baráth János református lelkész, Márk Tivadar román ortodox lelkész és Kovács Péter esperesplébános.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában