Ünnepvárás

2023.12.04. 10:46

Gyulán is meggyújtották vasárnap este az első adventi gyertyát – galériával

Meggyújtották az első gyertyát Gyula városának adventi koszorúján vasárnap este.

Papp Gábor

Dr, Görgényi Ernő: felkészülünk és napról napra, hétről hétre megtisztítjuk, majd ünnepi díszbe öltöztetjük lelkünket.

Fotó: Kiss Zoltán

Köszöntőjében dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, az adventi várakozás a remény felindítását jelenti. 

– Nem pusztán az év egy időszaka, hanem egy különleges lelkiállapot. Felkészülünk és napról napra, hétről hétre megtisztítjuk, majd ünnepi díszbe öltöztetjük lelkünket – fogalmazott. Mint mondta, a várakozásnak vannak más megnyilvánulásai is, például ajándékokat veszünk, feldíszítjük otthonunkat, vagy előszedjük az egy év alatt kicsit beporosodott díszkivilágítást –, de ezek ugyanúgy hozzátartoznak a megfelelő lelkiállapot eléréséhez, mint a hitélethez kapcsolódó szokások: az adventi gyertyák meggyújtása, a rorátén való részvétel vagy az evangélium megfelelő szakaszainak olvasása.

Hangsúlyozta, szükségünk van a külsőségekre is. Ezért is annyira fontos, hogy a karácsonyi időszakra ünnepi díszbe öltöztessük a várost. 

– Természetesen szükség van a lelki dolgokra is, az elmélkedésre, az elcsendesedésre és a befelé fordulásra. A lényeg, hogy ezt az időszakot mi magunk kell értékes tartalommal megtöltsük. Készülnünk kell arra az ünnepre, amikor megszakíthatjuk a hétköznapok taposómalmát, hiszen a naptár fekete betűi közé odakívánkozik a piros betűs ünnep. Ilyenkor nem azzal foglalkozunk, ami hasznos, ami jövedelmező, vagy amit muszáj tenni. Egy kicsit elfelejtjük gondjaikat, és merünk szabadon pihenni, örülni, látszólag céltalan dolgokat tenni, ünnepelni – emelte ki. 

A programon köszöntőt mondott Merényi Zoltán baptista lelkész, Pápai Attila evangélikus lelkész, Baráth János református lelkész, Márk Tivadar román ortodox lelkész és Kovács Péter esperesplébános.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában