Sztrájk

2023.12.09. 08:46

Ezt jó, ha tudja: több buszjárat nem indulhat el Békésben vasárnap és hétfőn

Számos helyközi buszjáratot érinthet vasárnap és hétfőn a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által meghirdetett kétnapos sztrájk Békésben. A békéscsabai helyi járatok esetében hétfőn kell számítani kimaradásokra.

Beol.hu

Indulás előtt mindenféleképpen tájékozódjunk!

Fotó: MW-illusztráció

A Volánbusz a december 10-11-ére, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által meghirdetett munkabeszüntetés időtartama alatt is biztosítja az elégséges szolgáltatásokat az utasok érdekében, a jogszabályban foglaltaknak megfelelően. Amennyiben az érintett autóbusz-vezető nem vesz részt a munkabeszüntetésben és felveszi a munkát, akkor a járat menetrend szerint közlekedik. 

Hogy Békésben vasárnap mely járatok nem indulhatnak el, illetve érkezhetnek, azt ITT találja meg, a hétfői információkat ITT keresse. A békéscsabai helyi közlekedésben hétfőn lehetnek korlátozások.

Mint az MTI írta, a Volánbusz Zrt. azt közölte, hogy a vállalatnál működő majdnem húsz érdekképviseletből eddig egyik sem jelezte csatlakozási szándékát a munkabeszüntetéshez. Jelezték, hogy az elégséges szolgáltatás keretében az első nap a járatok 80, a második nap pedig az 55 százaléka közlekedni fog, ez azt jelenti, hogy a Volánbusz a két nap során összesen mintegy 23 ezer kieső járattal tervez országszerte.  A Volánbusz továbbra is vitatja „az indokolatlan munkabeszüntetés” jogszerűségét és jogorvoslattal él a végzés ellen, „amellyel az elsőfokú bíróság elutasította kérelmét a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által még az idei évre meghirdetett, kétnapos sztrájk jogellenességére vonatkozóan”.

A vita a Volánbusz szerint nem a sztrájk lehetőségéről, hanem az időzítéséről szól. A társaság álláspontja szerint ugyanis az idei évben munkabeszüntetésre sem ok, sem jogszerű lehetőség nincs, hiszen a kollektív szerződés keretében az idei évre érvényes bérmegállapodás van hatályban, amit a Volánbusz vezetése maradéktalanul betartott. Felelős munkáltatóként a társaságnak szándékában és érdekében áll megállapodást kötni a jövő évi bérfejlesztésről.

„A Volánbusz számára a legnagyobb értéket ugyanis munkatársai jelentik, ezért megbecsüli munkavállalóit és dolgozói megtartására és megelégedésük növelésére törekszik” – fogalmaztak a közleményben, hozzátéve, hogy a cég korábban már többször is kijelentette, és most is hangsúlyozza, hogy elkötelezett a mielőbbi bérmegállapodásban, amit lehetőség szerint legkésőbb 2024. január 20-ig megkötne az arra jogosult érdekvédelmi szervezetekkel. A közlemény szerint a Volánbusz az eddigi gyakorlatához híven továbbra is nyitott a párbeszédre, a munkavállalókkal való együttműködésre, a munkahelyek stabilitása, megőrzése ugyanis a munkavállalók és a munkáltató közös ügye.

 A sztrájkot hirdető Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) a Volánbusz Zrt. közleményére reagálva „abszurdnak” nevezte a munkáltató jogértelmezését a sztrájkkal kapcsolatban, és leszögezte, hogy a Fővárosi Törvényszék egyértelmű és világos végzést hozott, amelyben a szakszervezetnek adott igazat a sztrájk jogszerűségével kapcsolatban. Jelezték azt is, hogy a SZAKSZ kollektív szerződéskötési képességgel bír a Volánbusz Zrt.-nél, „tehát nélkülük nincs megállapodás”.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában