Kötet

2023.12.02. 13:20

Bemutatták a 2024-es Békési Kalendáriumot

Ünnepélyes keretek között mutatták be az immáron 19. alkalommal kiadott Békési Kalendáriumot pénteken délután a békési városháza dísztermében. Mint azt Szegfű Katalin szerkesztőtől megtudtuk, a rendezvényre a szerzőket, közreműködőket, irodalmi és fotópályázatot beküldőket, a hirdetőket, intézményvezetőket hívták meg, valamint a békési olvasóközönséget.

Papp Gábor

A könyvbemutatón jutalmazták a szerzőket, pályázókat, de kulturális műsor és a megvendégelés sem maradt el

Fotó: Gazsó János

A kalendárium kiadója a Családért Alapítvány. A kötet idén 1300 példányban jelent meg 160 színes oldalon. Szegfű Katalin kiemelte, a könyvben dr. Halmágyi Miklós történész írásában olvashatnak az „igazi” Madzagfalváról, hiszen ezzel településnévvel már a középkori forrásokban is találkozhatunk. Békés római katolikus emlékhelyeiről dr. Fábián Judit írt érdekes értekezést; Kecskeméti Ferencről, aki a város egykori lelkésze és képviselője volt Mucsi András osztott meg tanulmányt. Békés krónikáiról és krónikásairól tett közzé érdekes írást Sápiné Turcsányi Ilidkó; míg a Petneházy cukrászdinasztiáról Mucsiné Fodor Hajnalka tollából olvashatnak az érdeklődők.

Sokak kedvence lesz bizonyára az a cikk, amelyben dr. Pálmai Tamás családja legkedveltebb ételreceptjeit osztja meg az olvasókkal. Molnár Zoltán történelmi témájú novellát, Szuromi Pál tréfás történeteket ad közre. Varga Sándor visszaemlékezését is közli a kötet. Horváth Hajnalka alkotóművész illusztrált mesével lepi meg a Kalendáriumot megvásárlókat. A köszöntőt dr. Takács Erzsébet Ildikó nyugalmazott farmakológus szakorvos írta.

A kiadványt a „Békés: múlt, jelen, jövő” című irodalmi, valamint a „Helyi értékeink” című fotópályázatra érkezett pályamunkák színesítik. Ezúttal 22 pályázótól érkeztek fotók és irodalmi szövegek, azaz versek, novellák, visszaemlékezések. Csodálatos fotók és keresztrejtvény is van a 160 színes oldalon megjelenő könyvben, melyben borítóján Gazsó János fotográfus drón segítségével készített remek fényképfelvétele látható. A könyvbemutatón jutalmazták a szerzőket, pályázókat, de kulturális műsor és a megvendégelés sem maradt el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában