Elismerés

2023.12.10. 15:31

Az év legjobb postagalambászait díjazták Gyulán

A Nemzet Postagalambásza, a gyulai Cséfán Tivadar adta át a serlegeket szombaton a Békésből és Csongrád egy részéből legjobban teljesítő madarak tenyésztőinek Gyulán, az Aqua Hotelben szombaton este.

Nyemcsok László

A legjobbaknak a Nemzet Galambásza adta át az elismeréseket, képünkön Irge Ágoston (balra), dr. Kassai Péter, Cséfán Tivadar és Szluka János

Forrás: A szerző felvétele

Cséfán Tivadar elnöke a Békés Megyei Postagalamb Egyesületek Tagszövetségének is, melyhez Békés vármegyén kívül több Csongrád vármegyei település is tartozik.

Minden idei verseny három legjobbját díjazták, tehát rengetegen vehettek át elismeréseket. Békésben sokan hódolnak e sportnak, hobbinak Békéscsabától Vésztőig, Gyulától Orosházáig és Mezőberényig. És hogy mi a legszebb a postagalambászatban? Ahogy a rendezvényen elhangzott, természetesen az, amikor itthon üdvözölheti a tenyésztő a hazarepült madarait. Az pedig hab a tortán, ha jó eredményt érnek el a gyűrűzött, gumizott, ezáltal beazonosított egyedek.

A rövidtáv (100-tól 300 kilométerig) és a középtáv (300–500 kilométer) kategóriában, valamint az összetettben egyaránt a békéscsabai Szluka János madarai teljesítettek a legjobban, így ő vehette át a serlegeket. A hosszútáv (500 kilométertől felfelé) kategóriában az újszentiváni Irge Ágoston szerezte a legtöbb pontot. A fiatal, idén először versenyző postagalambok kategóriájában a gyulai dr. Kassai Péter győzött szárnyasaival.

Cséfán Tivadar – akit dr. Nagy István agrárminiszter ismert el korábban a Nemzet Galambásza címmel – kiemelte, egy-egy versenyen azonos indulási állomásról engedik el a madarakat, és mindegyikük minél gyorsabban igyekszik repülni a maga országa, városa, dúca felé, hiszen ezt gyakoroltatják velük a tenyésztők a felkészülés során, rövidebb távokon. A digitális technikának köszönhetően a madarakra erősített mérők alapján sorba állítható, hogy melyik galamb mekkora sebességgel, milyen távolságot tett meg, ezekből pedig pontosan megállapítják az adott verseny végeredményét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában