Túl sok a program?

2023.12.20. 10:10

Anyák nélkül tartottak volna anyák napját a szeghalmi óvodákban?

Anyák nélkül tartanák meg az anyák napját az óvodákban? – ez a pletyka terjedt hetekkel ezelőtt Szeghalmon. A képviselő-testület nemrég tartott ülésén, amikor a Szeghalmi Tündérkert Óvoda és Bölcsőde beszámolt a tevékenységéről, szintén szóba került mindez. Takács Istvánné önkormányzati képviselő dicsérte az intézményben folyó munkát, majd azt kérte, tisztázzák, honnan jött ez a felvetés, ugyanis voltak, akik a fenntartó önkormányzatot hibáztatták.

Licska Balázs

Négyszáz gyerek jár az óvodákba és a bölcsődébe, az igazgató szerint nem lehet mindenkinek megfelelni. Illusztráció: MW

Mikéné Erdei Erika igazgató elmondta: a hagyományokhoz, szokásokhoz illeszkednek a rendezvényeik, megünneplik a jeles napokat. Igyekeznek több lehetőséget adni a gyerekeknek, hogy megmutathassák, milyen ismereteket sajátítanak el játékos formában. Tavasszal azonban felvetették neki a szülők, hogy miért van az intézményben ilyen sok program, és hogy miért kell azokon ilyen sokszor jelen lenni. Kiemelte: a részvétel nem kötelező, csak egy lehetőség.

A nevelőtestület, azaz az óvodapedagógusok elé vitte a problémát, ugyanis, mint mondta, figyelembe kell venni azokat a családokat is, ahol több gyerek van és többfelé kell menni. A nevelőtestület összejövetelén került szóba, hogy készítsenek egy igényfelmérést, hogy mit szeretnének a szülők. Kiemelte: csak a szülők véleményére voltak kíváncsiak. A témát egyébként is tovább kellett volna vinnie a szülői munkaközösség, valamint a városi képviselő-testület elé, ha meg szeretnének ilyen módon változtatni egy eseményt, amely szerepel a pedagógiai programban.

Takács Istvánné önkormányzati képviselő összegzésként hangsúlyozta: nem volt ilyen utasítás az önkormányzat részéről, és mindössze egy igényfelmérésről volt szó. Mikéné Erdei Erika igazgató hozzátette: az, hogy a nevelőtestület elé vitte a témát, nem jelentette azt, hogy ők elzárkóznak. Nem szeretett volna ebből kellemetlen helyzetet, és szerinte mindent hamarabb tisztázhattak volna, ha megkeresik őt a pletykán felháborodott szülők. Mint mondta, közel 400 gyerek jár az óvodákba és a bölcsődébe, nem lehet mindenkinek megfelelni.

Macsári József polgármester azt emelte ki, hogy például a Márton-napi felvonuláson sok szülő vett részt, együtt voltak a családok, részesei voltak egy programnak. Hozzátette: nyilván nem mindegy, mikor vannak ezek a rendezvények, szerinte érdemes egyeztetni, hogy ne legyenek problémák.

A városvezető az intézményi beszámolóval kapcsolatban kiemelte: látszik egyes óvodai csoportokban, hogy sok a hátrányos helyzetű és a sajátos nevelési igényű, SNI-s gyermek. Hangsúlyozta, hogy elismerés illeti az intézmény szakembereinek munkáját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában