Kézműveskedés

2023.12.08. 13:50

Adventi hangulatban horgoltak, sütöttek a kunágotai klubtagok

Milyen látványt nyújtanak a színes, horgolt láncok egy hatalmas fenyőfán? – aki kíváncsi erre, az megnézheti és megszámolhatja, pontosan mennyi is az annyi. Mi eláruljuk: több mint ezer láncszemből összehorgolt láncsor a dísze a kunágotaiak karácsonyfájának.

Csete Ilona

Sütnek, kézműveskednek a helyi művelődési házban az Őszirózsa Nyugdíjas Klub tagjai. Vezetőjük, Gál Ilona elmesélte, mivel töltötték a legutóbbi együttléteiket.

Mézeskalácsokat sütöttek, díszítettek a nyugdíjasok.

– Az egyik foglalkozáson mézeskalácsot sütöttünk, majd díszítettünk. Az összegyúrt tésztát szorgos kezek nyújtották, szaggatták, formázták. Az öreg gáztűzhelyben és egy villanysütőben sült a sok karácsonyi figura. Kihűlés után az előkészített cukormázzal, apró gyöngyökkel, csillagokkal, hópelyhekkel díszítettük a sok süteményt. Természetesen mindenki le is ellenőrizte a végterméket, egyhangú vélemény született: nagyon finom, ízletes valamennyi. A díszes mézeskalácsok a klub utolsó rendezvényén finom csemegeként szolgálnak majd – tette hozzá a klubvezető.

Horgolt láncsorukat több mint ezer színes karika alkotja.

Szeptember végén meghirdették a tagok körében, hogy aki kedvet érez a horgoláshoz, az készítsen színes fonalból apró gyűrűket. 

Ez a 100 éves szánkó is dekorációt kapott. Fotó: BMH

– Aki szerette volna megtanulni  a munkamenetet, annak bemutattuk. Az elmúlt foglalkozásra mindenki elhozta az általa elkészített karikákat, majd ügyes kezek összehorgolták az összesen 1010 darab láncszemet. Ez a hosszú láncsor a falu fenyőfáját díszíti a művelődési központ kertjében – tudtuk meg a civilek vezetőjétől.

Felkerült a kézműves dekoráció a község karácsonyfájára.

Az előző évben elkészített, a falu lélekszámát megjelenítő, 2590 darab csillaggal a művelődés ház előtti és a benti fenyőfát díszítették fel és ezzel is még hangulatosabbá kívánják tenni az ünnepvárást a kunágotaiak számára.

Kunágotai díszes helyszínek

Szintén a művelődési ház előterében áll a betlehemi jászol kivilágítva, ahonnan nem hiányozhatnak a horgolt díszítések sem. A gyerekek kedvencei a fa rénszarvasok, ott szeretnek fotózkodni a kicsik. Az épület iskolához közeli sarkán feldíszítettek egy szánkót, ami a látványelemek mellé díszfényt is kapott. A községháza előtt pedig felállították a kunágotaiak adventi koszorúját.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában