Kecskemét

2023.12.09. 09:47

A karikásért a Békés vármegyei Szőke Péter vette át a Hungarikum-díjat

Hungarikum Díjátadó Gálát tartottak pénteken este a kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban, a rendezvényen 11 hungarikum – köztük a karikás ostor – kapta meg a tanúsító védjegyet, amit dr. Nagy István agrárminiszter adott át.

Nyemcsok László

Dr. Nagy Istvántól vette át a karikásért a Hungarikum-díjat Szőke Péter

Fotó: Bús Csaba/Petőfi Népe

A karikásra a javaslatot Szőke Péter Békés vármegyei népi iparművész és az általa vezetett Guzsalyas Egyesület tette, ez az első pásztoreszköz, amit beválasztottak a hungarikumok közé, mégpedig 2021-ben. A koronavírus-járvány miatt azonban akkor nem tudták átadni az okleveleket.

Szőke Péter a díj átvétele után elmondta, a karikás ostor a magyar népművészet kiemelkedő értékeként, a pásztorélet jeles hagyatékaként került be a Hungarikumok Gyűjteményébe.

A kecskeméti gálán a dobostorta, a csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, a szőregi rózsatő, a klasszikus magyar szablyavívás, a tiszavirág és tiszavirágzás, a magyar népmesék rajzfilmsorozat, a vallásszabadság törvénye, a karikás ostor, a szentesi paprika, a hagyományos fejfák a Kárpát-medencében és a Felső-Tisza-vidéki beregi keresztszemes hímzés kapta meg a hungarikum oklevelet.

Szőke Péter a rangos díjjal Forrás: Guzsalyas Egyesület 

Dr. Nagy István beszédében hangsúlyozta, a hungarikumok azért értékesek, különlegesek és sikeresek, mert a magyarságról, azaz rólunk szólnak, egy nemzet közösségéről, az álmainkról, gondolkodásmódunkról,  kreativitásukról, leleményünkről, szorgalmunkról, a minőség iránti igényünkről. Megmutatnak valamit a jellegzetes magyar karakterből, hírét viszik utánozhatatlan teljesítményeinknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában