Békéscsaba

2023.12.06. 14:00

A 101. gyalogezred zászlószalagját tekintették meg

A 101. területvédelmi zászlóalj katonái és kadétok tekintették meg a 101. gyalogezred zászlószalagját, illetve hallgattak meg előadást a gyalogezred történetéről kedden délután a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban.

Papp Gábor

Fotó: Bencsik Adam

Dr. Bácsmegi Gábor múzeumigazgató lapunknak elmondta, a közelmúltban katonai eskütétel helyszíne volt Békéscsaba főtere. Mint arról beszámoltunk, a 12. egységes alapkiképzést teljesített tartalékos katonák tettek esküt november közepén Békéscsabán, a Szent István téren. Az esemény keretében emlékünnepséget is tartottak a békéscsabai 101. Császári és Királyi Gyalogezred első világháborúból történő hazaérkezésének tiszteletére.

Ennek tiszteletére a Munkácsy Mihály múzeum elhozta a Történeti Múzeumból a 101. gyalogezred zászlószalagját.

– A csapatzászló sajnos nem szállítható, ám a gróf Wenckheim Krisztina által felkötött zászlószalag mozgatható állapotban van, így ezt a különleges relikviát hoztuk le Békéscsabára – ette hozzá. – Ezt tekintették meg kedden a kadétok és a katonák, illetve a résztvevők meghallgatták a 101. gyalogezred és a szalag történetét.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában