Beol podcast

2023.11.10. 13:10

Varázslatos a népi kézművesség: stúdiónk vendége Kölcseyné Balázs Mária

Stúdiónk vendége a békéscsabai Kölcseyné Balázs Mária, Bonis Bona-díjas tanár-népművelő, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület szakmai munkatársa volt.

Nyemcsok László

Kölcseyné Balázs Mária, Bonis Bona-díjas tanár-népművelő

A Nyemcsok Lászlóval folytatott beszélgetés apropóját az adta, hogy kilenc népi kézműves, felnőtt szakkört indítottak ősszel a békéscsabai Tégla Népművészeti Alkotóházban, valamint egy népi gasztronómiai kör is működik. A „kilencek tagjai”: csipke-, gyöngyékszer-, nemeztárgy-, mézeskalács-készítő, bútorfestő, hímző, szövő, fazekas és rézműves szakkör.

A népművészeti egyesület munkatársa beszélt arról, hogy a szakkörök tagjait elvarázsolja a népi kézművesség, a közösségek együtt alkothatnak, nemes dolgok, tárgyak születnek a kezük által. Vannak, akik megállnak a hobbi szintjén, mások továbbképzéseken vesznek részt, és akadnak, akik aztán értékesítik is alkotásaikat. Ezeknek a száma ugyanakkor csökken. Többen vesznek részt ugyanakkor tevékenységükkel mesterségbemutatókon, játszóházakban.

A hagyományok őrzése, ápolása és átadása fontos az egyesület számára, ezért az iskolákba is eljárnak, hogy ott a gyermekekkel ismertessék meg a népművészet egyes mesterségeit. A szakember hangsúlyozta, sok esetben modern tárgyakban jelennek meg, ötvöződnek népi ihletésű elemek, többek között a ruhaviseleteket említette.

Kölcseyné Balázs Mária kitért arra, a Tégla Népművészeti Alkotóház igazi bázisa az egyesületnek, mert a szakkörökön kívül különböző szintű képzések is zajlanak itt, valamint a Tégla Galériában kiállításokat rendeznek.  

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában