Erasmus-projekt

2023.11.13. 06:35

Tízen szereztek szakmai tapasztalatokat a Békéscsabai Szakképzési Centrumból Törökországban

Tízen utaztak a közelmúltban egy egyhetes szakmai látogatásra a Békéscsabai Szakképzési Centrumból a törökországi Antalya tartományban található Manavgat városába egy Erasmus-projekt keretében – ismertették az intézménynél. A cél az volt többek között, hogy a kiutazó szakemberek számára továbbképzést biztosítsanak, hogy megismerjék a vendéglátás és turizmus helyzetét, újdonságait Antalya tartományban, hogy kapcsolatot építsenek török intézményekkel, szakmai szervezetekkel, vállalkozásokkal.

Licska Balázs

Több iskolába is ellátogattak a BSZC-s küldöttség tagjai. Fotók: BSZC

Az első munkanapon a résztvevőket a Manavgat Anadolu İmam Hatip Lisesi igazgatója, Turan Aslan, valamint Zühal Sevgener projektkoordinátor fogadta. Itt egyebek mellett arról esett szó, hogy miként lehet innovatívan és nemzetközi szellemben működtetni egy iskolát, valamint, hogy milyen órákon vesznek részt a diákok, hogyan alakul egy-egy napjuk. A vendéglátók közben török kávéval, baklavával, valamint ízletes ebéddel kínálták a delegáció tagjait. A program a helyi bio piac, majd a Manavgat-vízesés megtekintésével zárult. 

A következő napon a Namik Karamancı természettudományi gimnáziumba látogattak el. Az iskola különlegessége, hogy felsőfokú tanulmányaikra készíti fel diákjait. Bemutatták az úgynevezett STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics) oktatási struktúrát, amelynek célja, hogy a tanulók játszva, élményalapú oktatással, kritikus gondolkodással, a problémák innovatív, kreatív megközelítésével tanuljanak, a reál, természettudományi és művészeti tárgyak integrálásával. A program a Manavgati Közoktatási Igazgatóságnál folytatódott, ahol a szervezet működése mellett a résztvevők a felnőttképzés szervezésére, megvalósítására láttak gyakorlati példákat. A napot egy banán, valamint egyéb trópusi gyümölcsök és különböző fűszernövények üvegházaiba tett látogatás zárta, ahol a fenntartható gazdálkodás működését is megfigyelhették.

Egy tanétterembe is ellátogattak /Fotó: BSZC/

A harmadik nap kulturális programmal indult, az Antalya Yörük Kulturális Múzeumban a yörük, egykor jellemzően nomád életet élő népcsoport életmódjáról, hagyományaik ápolásáról, használati tárgyaikról tekintettek meg kiállítást a küldöttség tagjai. Ezt követően a Sule-Muzaffer Büyük Anatóliai Szakközépiskola és Műszaki Gimnáziummal ismerkedtek meg, az intézmény tanétterme egy mindenki számára nyitott étteremként működik. Megnézték az Atatürk Művelődési Központot és a térség legnagyobb mecsetjét, a Külliye mecsetet is. 

Az utolsó előtti nap egy szőnyegszövő műhely látogatásával kezdődött, ahol hagyományos török motívumokkal szőtt, kézzel csomózott szőnyegek készítését figyelhették meg a résztvevők. A program Konya városában a Mevlana Múzeum, majd Antalyában az óváros megtekintésével folytatódott, ahol nem maradhatott ki Antalya fő piactere kézműves termékekkel, fűszerekkel. Törökország második legnagyobb vízeséséhez, a Düden-vízeséshez is elutaztak.

A záró nap a Manavgat Evliya Çelebi Szakmai és Műszaki Anatóliai Gimnáziumba látogattak el a delegáció tagjai. Ez az iskola szakácsokat, felszolgálókat is képez, tankonyhát, tanszállodát működtet. Ezt követően érdekes tapasztalatokat szereztek a Madalyon College magániskolában, ahol van például sakkszoba, társasjátékterem és zeneterem is. A csoport elutazott Side óvárosába, ahol az ókori színházat és múzeumot csodálhatták meg, de egy helyi kerámia- és fazekasműhelyt szintén megnéztek, illetve Földközi-tengeri hajós kiránduláson ugyancsak részt vettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában