Rágcsálók

2023.11.02. 14:04

Segítséget kapnak a gazdák a rágcsálóinvázió elleni harcban

A mezei pocok folyamatos rágásával számtalan növényt tönkretesz, ezért veszélyes károsítónak számít.

Nyemcsok László

Forrás: Shutterstock/ illusztráció

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) nemrégiben felmérte a pocokfertőzéssel érintett területeket. Az adatokból jól látható, hogy a fertőzés a déli vármegyékből fokozatosan terjed észak felé, a legnagyobb problémát azonban Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében jelenti.

Az őszi, csapadékos időjárás mellett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legutóbbi döntése is segítheti az ország egyre nagyobb területén elszaporodó mezei pocok elleni védekezést. A hatóság – a NAK kérésére – megemelte az engedéllyel rendelkező, mezei pockok elleni védekezésre használt készítmények kihelyezhető mennyiségét.

– Több helyen csillapodni látszik a pocokinvázió, a következő hetekben jelentősen csökkenhet a hazai termőföldeken egyre nagyobb kárt okozó rágcsálók száma – emelték ki az agrárkamaránál. – Főként az ország déli, délkeleti részen azonban jelentősen felszaporodtak a mezei pockok, és a rágcsálók komoly károkat okoztak, okoznak a gazdáknak. Bár sokan a 2014-ben tapasztalt országos szintű inváziótól tartottak, idén remélhetőleg elkerülhető lesz a rágcsálók országos szintű pusztítása.

A NAK-nál elmondták, az esős időjárás segíti a mezei pockok elleni védekezést, a sok csapadék ugyanis csökkenti a populációt, emellett a kamara kérésére a Nébih engedélyezte az eddig használt készítmények dózisának megnövelését, ami hozzájárulhat az eredményes védekezéshez. A termelők ezentúl a korábban engedélyezettnél 20 százalékkal nagyobb mennyiséget juttathatnak ki a szóban forgó, engedéllyel rendelkező készítményekből. Az élővilág védelme érdekében ugyanakkor továbbra is tilos a fertőzött területek felületi kezelése, a védekezésre használt készítmény ezentúl is csak a mezei pockok járataiba juttatható be – előzetesen benyújtott regisztrációs kérelem után. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában