Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató

2023.11.04. 10:49

Ösztöndíjjal segítik a gyermekvédelmi gondoskodásban élők továbbtanulását

Ösztöndíjjal segíti a gyermekvédelmi gondoskodásban élők továbbtanulását a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató: a „Száz ok, hogy diplomázok” elnevezésű programban 38 fiatal kapott támogatást, köztük Békés vármegyei fiatalok – írja az MTI.

Beol.hu

Kothencz János

Fotó: MW-archív

Kothencz János főigazgató a napokban Szegeden tartott első ösztöndíjátadó ünnepségen azt mondta, az Ágota közösség célja, hogy a családját valamilyen oknál fogva nélkülözni kénytelen fiatalok lehetőséget, támogatást kapjanak.

Törődni igyekeznek a gyerekekkel olyankor is, amikor gond van, és akkor is, ha valami jó még több, még jobb lehet.

A szakember, aki maga is állami gondozottként nőtt fel, úgy fogalmazott, ma Magyarországon gyermekvédelmi gondoskodásban élőként továbbtanulni normális és elvárható magatartás. Nagyon sok, főként késői bekerülő számára azonban – főként a szocializációs hátránya miatt – ez nehézséget jelent. – Az állami gondozottak továbbtanulása régen sem volt egyértelmű, és sajnos napjainkban is ünnepelni kell, ha valaki egyetemre kerül – közölte a főigazgató.

A pályázó fiatalokhoz szólva hangsúlyozta, nem azért büszkék rájuk, mert egyetemre járnak, hanem azért, mert példát mutatnak abban, hogyan tudnak küzdeni magukért. – Példájukkal lehet tompítani azokat a negatív, túlzó általánosításokat, amelyek a társadalomban élnek – tette hozzá.

Az ösztöndíjra olyan 18 év feletti fiatalok jelentkezhettek, akik egy hazai főiskola, egyetem alap- vagy mesterképzésére járnak, és aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek. A felhívásra 13 vármegyéből 38 érvényes pályázat érkezett.

A szegedi ünnepségen a Csongrád-Csanád, Békés, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében nevelőszülőknél nevelkedett hallgatók vehették át ösztöndíjukat. Közülük heten a Szegedi Tudományegyetem hallgatói, egy-egy fiatal a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre, a Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre, illetve a Budapesti Gazdasági Egyetemre jár.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató mintegy 6 ezer gyermekről, fiatalról gondoskodik gyermek- és lakásotthonokban, valamint nevelőszülői hálózatában, közülük mintegy nyolcszázukról utógondozás keretében. Ezek a 18 évesnél idősebb fiatalok egyetemi, főiskolai képzésen vesznek részt, illetve szakmát tanulnak.


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában