Verseny

2023.11.10. 16:34

Nyisszant az olló, színekbe mártózott a sminkecset a Csaba Centerben – galériával, videóval

Fodrász- és kozmetikustanulókkal, modellekkel, elismert szakemberekkel és nézőkkel telt meg pénteken a Csaba Center földszintje. A Békéscsabai Szakképzési Centrum Kós Károly Technikuma és Szakképző Iskolája szervezett országos megmérettetést.

dr. Nagy Szilvia

Csaknem százan versenyeztek Békéscsabán Fotó: Für Henrik

A régi hagyományokra visszatekintő, immár 24. alkalommal megrendezett Kós Károly Kupát Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Mucsi Balázs főigazgató nyitotta meg. Elhangzott; az iskola hírnevét a szakma kiválóságai öregbítik, Békéscsabán, sőt a vármegyében szinte nincs olyan borbélyüzlet, fodrászat, vagy kozmetika, ahol ne dolgozna a Kós egykori tanulója.

A beszédek után az előkészített modelleket, az anyagokat és az eszközöket alaposan megvizsgálta az előzsűri, majd kezdetét vette a lázas munka, nyisszantak az ollók, alakultak a fazonok, színt kaptak az ecsetek, majd az arcok is. A zsűri tagjai – helyi és országos hírű mesterfodrászok, mesterkozmetikusok – minden mozdulatra, fogásra odafigyeltek.

Palkóné Zámbó Edit szakoktató, ezüstkoszorús mesterfodrász kiemelte, mind a négy versenyszámban az első három helyezettet díjazzák, a legügyesebbek a támogatóknak köszönhetően értékes nyereményeket kapnak, van, aki például ingyenesen részt vehet elit szakmai tréningen.

Farkas Márió gyulai mesterfodrász a borbélyvágás zsűrizése közben ecsetelte, mennyire erős a mezőny: – Nem kifejezetten egy-egy mozzanat érdekel, sokkal inkább az összkép számít. Nézem az átmenetet, a finiselést, az eszközök használatát és a magabiztosságot is – tette hozzá.

Lestyánné Hricsovinyi Julianna iskolaigazgató elmondta, a kupára közel száz diák érkezett az ország minden tájáról, hogy a versenyszámok valamelyikében (borbély hajvágásban, menyasszonyi kontykészítésben, fonással készített frizurában, valamint a alkalmi- és kisfantázia sminkben) megmérettesse magát. Hozzátette, diákjaik minden évben szépen szerepelnek az országos szakmai tanulmányi versenyen.

– Tavaly a második, a harmadik és az ötödik helyezést is a mieink hozták el. Nemzetközi eredményekkel is büszkélkedhetünk, az egyik kozmetikustanulónk a sminkes EB-ről kétszer is a második helyet hozta el, egykori fodrásztanulónk pedig a WorldSkills világversenyen lett 17. helyezett, Kiválóság Díjat is kapott.  Van nemzetközi hírű sztárfodrász is, akinek a Kós az alma matere – sorolta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában