Digitális oktatás

2023.11.17. 16:39

Notebookokat adtak át diákoknak, pedagógusoknak Gyulán

Notebookokat adtak át a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium diákjai számára pénteken délelőtt a fürdővárosi középiskolában. A „Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára” című projekt keretében 96 tanulói eszközt és 90 intézményi eszközt osztott, illetve oszt ki a Gyulai Tankerületi Központ.

Papp Gábor

Dr. Görgényi Ernő adta át a dikoknak az új notebookokat

Fotó: Bencsik Ádám

Teleki-Szávai Krisztina, a Gyulai Tankerületi Központ igazgatója hírportálunknak elmondta, a projekt felmenő rendszerben diákok, valamint az intézmények pedagógusai számára biztosít személyes használatba adható, korszerű, hordozható infokommunikációs eszközöket. Elsőként a 2021/2022. tanév második felében a 9. évfolyamon tanuló diákok és a köznevelési intézmények pedagógusai kaptak notebookot. A Gyulai Tankerületi Központ fenntartásában működő intézményekhez akkor 397 notebookot szállítottak ki, 77 eszköz a pedagógusokhoz, míg 320 eszköz a diákokhoz, személyes használatra került.

A következő eszközszállítás a napokban történt. Ebben a körben 7. és 10. évfolyamos diákok szülei, illetve törvényes képviselői igényelhettek gyermekük részére oktatási célú, személyes használatú notebookokat. A Gyulai Tankerületi Központ fenntartásában működő intézményekbe 1457 notebookot szállítottak ki, amelyből a 843-et a 7., illetve a 10. évfolyamos diákok körében osztanak ki, míg 614 pedig intézményi használatba kerül. A Gyulai Erkel Ferenc Gimnáziumban 96 tanulói és 90 intézményi eszközt osztottak ki.

Dr. Görgényi Ernő polgármester kiemelte, a gimnáziumban fontos cél, hogy a diákok olvasott és művelt emberek legyenek, illetve szerezzék meg azt a tudást, amely a továbbtanuláshoz szükséges, majd kiművelt emberfőként, szakemberként lehetőség szerint visszatérjenek a városba, és ott találják meg a boldogulásukat.

– Ehhez sokrétű feltételrendszerre van szükség – tette hozzá. – Önkormányzatunk részéről elismerjük a tehetséges diákokat, és támogatjuk őket a tanulásban. Erre példaként említette a kezdeményezésére létrehozott Bay Zoltán Ösztöndíjat és Erkel Ferenc Művészeti Ösztöndíjat.

BA-7240
Dr Görgényi Ernő

– Emellett azokra is gondolnunk kell, akik tanulás révén szeretnének kitörni családjuk esetleges nehéz szociális helyzetéből. Ezt a célt szolgálja a Bursa Hungarica Tanulmányi Ösztöndíj-rendszer – hangsúlyozta. – Ilyen jellegű programokat egészítenek ki azok a lehetőségek, amelyek keretében pénteken notebookokat adhattunk át az Erkel Ferenc Gimnáziumban. 

Kifejtette, az informatikai eszközből olyan családok, olyan diákok is részesülhetnek, akik lehet, hogy saját maguk nem tehetnék meg, hogy megvásárolják az eszközöket.

– Napjainkban a korszerű tudás megszerzéséhez elengedhetetlenek a korszerű eszközök – emelte ki.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a pályázati rendszer az egész országban biztosítja a digitális tudáshoz való egyenlő hozzáférést. Kiemelte, sok tízezer készüléket osztottak már ki a projekt keretében az országban, amelyek az otthoni felkészülést, illetve az iskolai munkát is segítik. Szólt arról, hogy a jövő évi költségvetésben közel 400 milliárd forinttal többet fordítanak majd köznevelésre. Kitért arra, hogy a térségben szinte valamennyi iskolát és óvodát felújítottak, renoválták, illetve új intézmények is épültek az elmúlt években.

BA-7244
Dr Kovács József

Közös felelősségük van

Zámori Ida, a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium igazgatója elmondta, a hatékony, önálló tanulás lehetőségei kiterjedtek az online környezetre, az új tanulási eszközrendszerre, az oktatás- és tanulásmódszertani megoldásokra és az interaktív kommunikációs terekre.

– Emellett az egyén és társadalom újabb kutatási irányaira nyílt alkalom – tette hozzá. Mint mondta, a feltörekvő generáció tanulási szokásai végérvényesen megváltoztak.

– Nekünk, pedagógusoknak kiemelt feladatunk, hogy alkalmazkodjunk ehhez. A taneszközök abban segítenek, hogy diákjaink hozzáférjenek az online és digitális tartalmakhoz, de mindezt kellő irányítás és körültekintés mellett, hangsúlyozom, kulturáltan tegyék. A digitális írástudás készségének fejlesztése tehát mindannyiunk közös felelőssége, diáké, szülőé, pedagógusé egyaránt – emelte ki.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában