Méhnyakrák

2023.11.02. 13:42

Minden anyuka meggyógyul! – Családokért-díjat kapott a csabai Tóth Icó

Rangos miniszteri kitüntetést, Családokért-díjat kapott a minap a békéscsabai Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

Nyemcsok László

Tóth Icó Hornung Ágnes családokért felelős államtitkárral

Fotó: Kulturális és Innovációs Minisztérium

Az elismerést a minap Budapesten Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár adta át, tízen részesültek ebben a díjban. Mégpedig az elhivatott, segítő munkáért, a kiemelkedő szakmai tevékenységért, a nők, a családok támogatásáért.

A 15 évig Békéscsabán élő, tanuló Tóth Icónál (Nagy-Tóth Ildikó) kétgyermekes, fiatal anyukaként, 2011-ben diagnosztizáltak méhnyakrákot. Gyötrelmes utat járt be a felépülésig. Utána egy dolog vezérelte munkájában, hogy méhnyakrákban érintett nőket, lányokat segítsen, a megelőzést tudatosító szervezetet hozzon létre. Ez annyira sikeres, hogy 25 ország képviselői Icót, a Mályvavirág Alapítvány elnökét választották a nőgyógyászati daganatokkal foglalkozó betegszervezetek európai közössége, az ESGO ENGAGe társelnökének.

A csabai lány – ahogy Icó nevezi magát – útjából született egy könyv, a Minden anyuka meggyógyul!, és ötödmagával hozta létre a Mályvavirág Alapítványt. A szervezet a HPV prevencióért és a nőgyógyászati daganattal érintettekért dolgozik, nem is akárhogyan. A prevenció területén iskolákba, munkahelyekre járnak, együttműködnek a hatóságokkal, a védőnőkkel. Icó oktatja a védőnőhallgatókat a főiskolákon, kiadványokat készítenek, honlapot üzemeltetnek. Az érintetteket és hozzátartozóikat a teljes betegúton kísérik és segítik, szorosan dolgoznak együtt hazai szakemberekkel.

Férje, Krisztián mindig erőt adott neki, mellette állt

Kiemelkedő projektjeik: www.stophpv.hu, www.malyvabetegut.hu, és a Mályva Tinik program: Cooltas képregény.

– Az ember személyes fejlődése vezethet a kitűzött céljainak eléréséhez – hangsúlyozta Icó. – A fejlődést nem csak tankönyvekből érjük el, a legnagyobb fejlődést a környezetemben lévő emberektől tanulom. Már régóta. A Mályvavirág Alapítvány nemcsak egy szervezet, amit vezethetek, hanem egy közösség, eszme. A mi vezérfonalunk.

Icótól még műtétje előtt nagyobbik lánya, Jázmin megkérdezte: „Minden anyuka meggyógyul?”

– Mi mást mondhattam volna neki, hogy igen – emlékezett az édesanya. – De azt gondolom, nem térhetünk ki mindig a magyarázatok elől. Amikor Jázmin azt tudakolta, hogy mi lesz vele, ha én mégis elmegyek, akkor a kedvenc meséje segített. Azt mondtam, egy fényes csillag leszek, aki mindig őrá figyel, és odafent vár majd rá. Ez megnyugtatta, biztonságot adott neki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában