Védekezés

2023.11.13. 16:03

Megérkeztek a kórházi dolgozók influenza elleni oltásai Békéscsabára

Megérkeztek a Békés Vármegyei Központi Kórházba a dolgozók influenza elleni védőoltásai – mondta el lapunk megkeresésére dr. Hegyi Tibor, a békéscsabai tagkórház főgyógyszerésze.

Vásári Erzsébet

Dr. Hegyi Tibor: a kórházi dolgozók körében minden évben, így idén is nagy érdeklődés mutatkozik a vakcinák iránt.

Fotó: Bencsik Ádám

Elárulta, a kórházi dolgozók körében minden évben, így idén is nagy érdeklődés mutatkozik a vakcinák iránt. Hozzátette, az egészségügyi dolgozóknak egy rendkívül fontos szerepvállalása van az influenza elleni védekezésben, amelynek egyetlen eszköze még mindig a védőoltás felvétele.

Dr. Hegyi Tibor hangsúlyozta: az influenza idén is fertőz, és bárkit érinthet. Az influenza elleni védőoltásoknak pedig elsődleges célja a súlyos, kórházi kezelést igénylő megbetegedések, és a vírus okozta halálesetek megelőzése. Ezen célokat is tekintve rendkívül fontos a lakosság minél szélesebb körű átoltottsága évről évre. Részletezte, a Magyarországon kapható vakcinák mindegyike elölt vírust, vagy alegységet tartalmaz, és abszolút biztonságosak. A kockázatokban szereplő mellékhatások pedig még mindig elenyészőek a várható pozitív immunitás elérése mellett.

A főgyógyszerész kiemelte, hogy az influenza elleni védőoltás mindenkinek javasolt, és a lakosság tagjai háziorvosuktól kérhetik azt. Hozzátette, gyermekek esetében életkortól függ, hogy milyen típusú vakcinát kap az oltakozó. Elárulta: országosan 949 ezer adag 3Fluart vakcina érkezett a 3 éves kor feletti gyermekek és a felnőttek számára, 3 000 adag Vaxigrip Tetra a 3 éves kor alatti gyermekek számára, és 1000 adag Fluenz Tetra a 2-3 éves korosztálynak.

Dr. Hegyi Tibortól megtudtuk, fokozottan ajánlott az oltakozás a krónikus légzőszervi betegségben szenvedőknek – például asztmásoknak –, a vele született vagy kezelés révén szerzett immunhiányos állapotú betegeknek, a krónikus máj- és vesebetegeknek, súlyos elhízás esetén, anyagcsere betegségben szenvedőknek, tartósan egészségügyi intézményben gondozott személyeknek, várandós vagy gyermeket tervező nőknek, illetve szoptatós anyáknak. Szintén különösen javasolják az influenza elleni vakcinák beadását a zárt térben dolgozóknak, valamint a hosszabb repülőutat tervezőknek.

A főgyógyszerész végül hangsúlyozta, az oltakozás mellett kiemelten fontosnak tartja az elmúlt években megszerzett higiénés kultúra megtartását, így például szükség esetén a maszkhasználatot – ez utóbbit főként egészségügyi intézményekben és zárt, zsúfolt terekben –, és a rendszeres, legalább 20 másodpercig tartó, szappanos kézmosást, illetve a kézfertőtlenítők alkalmazását, amennyiben olyan helyen tartózkodik valaki, ahol nincs alkalma kezet mosni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában