Testületi ülés

2023.11.30. 17:35

Még több embernek igyekeznek segíteni Békésen

Elfogadta a békési önkormányzat és az intézményei költségvetésének háromnegyedéves teljesítéséről szóló beszámolót csütörtöki ülésén a helyi képviselő-testület – tájékoztatott a tanácskozást követő sajtótájékoztatón Kálmán Tibor. Békés polgármestere elmondta, mind az önkormányzat, mind az intézmények fegyelmezett, eredményes gazdálkodást végeznek.

Papp Gábor

Polgár Zoltán alpolgármester, Kálmán Tibor és Tárnok Lászlóné jegyző a testületi ülésen

Fotó: Gazsó János-archív

– Ennek köszönhetően a mindennapi életben talpon tudunk maradni, illetve a pályázatokhoz szükséges saját forrást is biztosíthatjuk. Gyakoriak a változások, akár különböző nehézségek, amelyeket csak ilyen módon lehet megoldani, illetve kezelni – tette hozzá Kálmán Tibor. A polgármester kitért arra, hogy több szociális, illetve ahhoz kapcsolódó pénzügyi kérdésben is döntöttek csütörtökön.

– Az elmúlt évtizedekben számos változás következett be ezen a téren is, elég csak a minimálbér, illetve a garantált bérminimum emelésére gondolni. Ennek következtében olyanok is kiszorulhattak volna bizonyos juttatásokból, akik számára azok kiemelten fontosak. Éppen ezért szociális támogatások és az ösztöndíjprogramok esetében is emeltek azok keretén, azok határain.

Csibor Géza, a pénzügyi bizottság elnöke megerősítette, az említett szoros gazdálkodás eredményeként tudják segíteni a békési lakosok életét, illetve életkörülményeit. A nyugdíj- és az említett minimálbér-, valamint garantált bérminimum emelésekre reagálva emelték a lakásfenntartási, a gyógyszerköltség, a kommunális adó, a temetési és az otthoni szakápolási támogatásokhoz való hozzájutás jövedelemhatárát, valamint több esetben a támogatások összegét.

Ugyancsak emelkedett a középiskolai ösztöndíjak összege havi 10 ezerről 15 ezer forintra, a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat esetében pedig 5000-ről 10 ezer forintra növelték az önkormányzati támogatás mértékét.

 Szintén módosították a lakáscélú kamatmentes kölcsön helyi rendszeréről szóló önkormányzati rendeletet. Az ingatlanárak emelkedésére tekintettel, a nyújtható kamatmentes támogatás legmagasabb összegét ennek megfelelően 2 millió forintra emelték.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában