Projektzárás

2023.11.11. 08:11

Kiköltözünk: családi házakban élhet 72 ellátott Vésztőn

Hat családi házba költözött 72, fogyatékossággal élő, illetve pszichiátriai ellátott Vésztőn. A program része annak a csaknem egy évtizede indított kormányzati kezdeményezésnek, amelynek célja a sok embert befogadó bentlakásos intézmények családi otthonokkal helyettesítése – írta az MTI.

Beol.hu

Hat családi házat adtak át.

Fotó: MW-illusztráció

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Békés vármegyei kirendeltsége az úgynevezett Kiköltözünk projekt révén mintegy 623 millió forint uniós támogatásból épített hat, egyenként 12 ember elhelyezésére alkalmas családi házat, ezzel 72, fogyatékossággal élő és pszichiátriai ellátottnak adtak új, támogatott lakhatási szolgáltatást belterületen, családi házas városrészben. 

Azt az épületet, amelyben korábban a bentlakásos intézmény működött, felújították, jelenleg alapszolgáltatási központként működik. Az ellátottak 140 órás felkészítő programon kaptak felkészítést az együttélési szabályokról és az önálló életvitelről. A támogatást az uniós Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban nyerték el. A vésztői önkormányzat ingyenesen adta a telkeket a lakóotthonoknak.

Csizi Péter, a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára október közepén Békéscsabán, egy hasonló program zárórendezvényén azt mondta, csaknem egy évtizede határozták meg célként, hogy 2036-ra szűnjön meg minden olyan intézmény, ahol 50-nél több, fogyatékossággal élő és pszichiátriai beteget kezelnek egyszerre. Már több mint 4500 férőhely jött létre, és még idén átadnak 668-at.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában