Gyomaendrőd

2023.11.17. 06:35

Interaktív bűnmegelőzési programot tartottak a Bethlen Gábor szakközépiskolában – galériával

A Re.:akció című, országos bűnmegelőzési programnak adott otthont csütörtökön a gyomaendrődi Alföldi ASzC Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakközép iskola és Kollégium – adta hírül szerkesztőségünknek Davidovics László intézményvezető.

Vásári Erzsébet

Elsősegély előadás

Forrás: Facebook

A projekt a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által kidolgozott, és az iskolákban megvalósított bűnmegelőzési rendezvény, amely komplex módszerekkel több célcsoportot (diákokat, pedagógusokat, szülőket) megszólítva, interaktív módon, tapasztalatszerzésre építve ad át az életből merített szituációk megjelenítésén keresztül prevenciós ismereteket.

A projekt céljai közé tartozik például a bűnmegelőzéssel kapcsolatos ismeretek elmélyítése; az iskolai erőszak és az egymás közötti agresszió csökkentése; a fiatalok által elkövetett deliktumok számarányának csökkentése, a pedagógusok számára hatékony ismeretek átadása; a gyermekvédelmi jelzőrendszer kiépítése, valamint a kapcsolati háló kialakítása; a pályaorientáció; a drogprevenció, valamint a függőségek megelőzése játékos és interaktív módszerekkel.

A program elsődleges célcsoportja a gyermek- és fiatalkorú tanulók, főként a 7-10. évfolyamból. A másodlagos célcsoporthoz tartoznak a pedagógusok, a szülők és a gyermekvédelmi jelzőrendszeri tagok.

Az esemény megnyitóján Toldi Balázs, Gyomaendrőd polgármester, Davidovics László és Topa Zoltán rendőr alezredes köszöntötte a jelenlévőket. A Bethlen Gábor szakközépiskolában a projekt keretében tartottak többek között alapozást és ráhangolódást, avagy kapcsolatteremtő, érdeklődésfelkeltő, a különböző bűnmegelőzési témákra rávezető, alapismereteket átadó interaktív foglalkozásokat; szakmai bemutatókat – intézkedéstechnika, önvédelmi és kutyásbemutató –; szituációs gyakorlatokat – kábítószer-kereskedelem, rablás és verekedés –; valamint baleseti szimulációt, azon belül is a járművezetést próbálhatták ki a diákok ittas állapotot szimulálva.

A projekt újdonsága az, hogy immár a büntetőeljárás teljes folyamatát ábrázolja, az elkövetéstől a rendőrségi előállításon és az egyenes nyomozati cselekmények szemléltetésén át egészen a letöltendő szabadságvesztés megkezdéséig. Végigkíséri tehát a terheltet, a társait és a közösséget az elfogástól és előállítástól, a nyomozati és az ügyészségi szakon keresztül a bírói ítéletig, a letöltendő szabadságvesztés megkezdéséig. Részletezték, hogy az interaktív foglalkozások, szituációk közötti játékok és a látott, hallott, átélt szituációk hatására az ismeretek a személyiség részévé válnak. A helyi sajátosságokhoz igazodó forgatókönyv alapján megtartott gyakorlatok előnyei között lehet például az, hogy együttműködésre épülnek, kortárs diákok révén játszanak el valóságos szituációkat, amelyek során olyan események következményeit látja a fiatal, amelyekkel maga is kapcsolatba kerülhet. Továbbá fontos eleme a kitelepülő programnak a folyamatos interaktivitás a közönséggel és az egyedi előadásmód is.

A projekt felelőse, Topa Zoltán rendőr alezredes és narrátor ismertette: a programra jelentkezők közül azon intézményeket választották ki, ahol rendőr oktatón és prevenciós területen képzett pedagóguson keresztül a diákoknak már alapszintű ismereteik vannak a bűnmegelőzésről, fel tudják vezetni a programot, s le is tudják zárni reflexión keresztül.

Az élményt fokozza, hogy a programot vezető narrátor folyamatos kapcsolatot tart a nézők, a színpadon zajló szituációk és szereplők között. A megértést pedig a résztvevők színészi játéka is segíti. Megtudtuk, a program egyszerre legalább 250-300 gyermeket képes megmozgatni, így történt ez Gyomaendrődön is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában