Illatkaland kezdődött a kondorosi Fehérliliomban

2023.11.07. 19:35

Aroma professzornak segíthetnek egy varázslatos keverék megalkotásában

Az illatok kalandjátéka címmel nyílt interaktív kiállítás kedden a kondorosi Fehérliliom Népfőiskolán. A vállalkozószellemű érdeklődőket november 17-éig várják, a belépés és a kalandjáték ingyenes.

Nyemcsok László

Már a megnyitó délelőttjén sokan keresték fel az interaktív kiállítást

Fotó: Keller Panka

Tömény, szédítő, balzsamos, szúrós, orrfacsaró? Az illatok bámulatosan sokfélék, az emberi szaglásnak pedig sokkal nagyobb szerepe van életünkben, mint azt gondolnánk. Kádár Ákos, a népfőiskola igazgatója hangsúlyozta, Az illatok kalandjátéka interaktív kiállításra ellátogatók szórakoztató, illatokban gazdag játék keretében tehetik próbára orrukat és érzékelésüket.

– Az illatkaland során a résztvevők kideríthetik, hogy képesek-e felismerni és megnevezni a különféle illatokat, miközben játszva tanulhatnak a szaglás és a szagérzékelés bámulatosan összetett jelenségéről – emelte ki Kádár Ákos. – A kiállítást végigjárva betekintést nyernek a szaglás tudományába, az orrok és ormányok titkaiba, a legmeglepőbb illatok és szagok csodálatos világába. Az érdeklődők a játékos illatfeladványok megfejtése mellett megismerhetik az illatmemória működését, az illatok és az ízek különleges kapcsolatát. Felidézhetik rejtett illatemlékeiket, valamint rácsodálkozhatnak az állati szimatverseny győzteseinek lenyűgöző képességeire.

Játékos illatfeladványok megfejtése mellett megismerhetik az érdeklődők az illatmemória működését /Fotó: Demcsákné Nagy Katalin/

A kalandjáték résztvevőinek feladata, hogy segítsenek Aroma professzornak, az illatok tudorának egy varázslatos illatkeverék megalkotásában. A játékosoknak a képzeletbeli helyszíneken, azaz játékállomásokon egy-egy rejtélyes illatot kell felismerniük és beazonosítaniuk. Az illatos kihívás teljesítéséhez kíváncsiságra, fürge észre és persze kifinomult orra lesz szükségük, de ha minden illatot sikerül beazonosítaniuk, kiérdemlik a legfőbb segítőnek járó Illatkalandor címet!

A népfőiskola igazgatója kitért arra, belépéskor a látogatók szöveges játékkártyákat kapnak, amivel lépésről lépésre kerülhetnek egyre közelebb a célhoz. Az egyedülálló kiállítás talányos illatfeladványokkal, mesebeli történettel és tudományos érdekességgel vár kicsiket és nagyokat egyaránt. Az egyéni és csoportos látogatást egyaránt ingyenes, de utóbbinál regisztrálni kell. Jelentkezni a [email protected] e-mail címen vagy a +36-20/483-4359-es telefonszámon lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában