Kiállítás

2023.11.11. 15:35

Foltos barátságaikat ápolják orosházi találkozóikon – galériával

Szakmai találkozóra és kiállításra hívta és várta az Orosházi Foltvarró Egyesület az Orosházi Díszítőművészeti Kör tagjaival közösen barátaikat, mindazokat, akik a varróvilágnak ezt a műfaját kedvelik, művelik. Megtelt a Petőfi Művelődési Központ koncertterme, több mint százan regisztráltak szombaton délelőtt. Valaki a bejáratnál ismerősének azt mondta: elhozott a szívem!

Csete Ilona

Az orosháziak idei foltos kiállítása is nagy sikert aratott.

Fotó: Csete Ilona

Végváriné Rehák Gizella, helyi foltosok vezetője nyitotta meg szakmai napjukat és kiállításukat szombaton, miközben folyamatosan érkeztek a látogatók Makóról, Martfűről, Gyomaendrődről, Kecskemétről, Szarvasról, Szentesről, Nagyszénásról, de a sort folytathatnánk. Nagy volt az öröm, amikor régi ismerősök megpillantották egymást.
A vendégkönyvben, egy bejegyzésben arról írt a foltosok jó barátja, hogy minden kiállított darab nagyon látványos, a gombos takaró pedig nagyon hatásos, különösen szép munka. Mások is sok sikert kívántak az alkotóknak. A házigazdák a megnyitóra felsorakoztak és együtt üdvözölték az érkezőket. Végváriné Rehák Gizella külön köszöntötte a 60 éves Orosházi Díszítőművészeti Kör tagjait, akik csatlakoztak a rendezvényhez, ők az érdeklődőknek tanították az orosházi hímzés alapjait.

A szakmai napra sok településről érkeztek, a varróvilág összehozza az asszonyokat. Fotó: Csete Ilona

Dr. Kalydy Antónia, az egyesület tagja, a Magyar Foltvarró Céh egykori elnöke megidézte találkozását e kézművességgel, majd arról a tanulási folyamatról mesélt, ami alkalmassá tette őt, hogy pályázatokon vehessen részt foltos munkáival. Személyesen megélt sikerekről, kudarcokról vallott, és a céh vezetőjeként végzett munkájáról.

A megnyitón felcsendült citeramuzsika is Nagy Ádám jóvoltából. A néprajzi gyűjtő nagy sikert aratott debreceni nyakatlan cifraszűrében, a hölgyek előszeretettel fotózkodtak is vele, majd munkához láttak, beszélgettek, a kiállított pompás foltos csodákban gyönyörködve az apró, pici varrási praktikákat lesték el egymástól, másoktól tanulva.

A szakmai napra sok településről érkeztek, a varróvilág összehozza az asszonyokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában