Gránit feszület

2023.11.23. 17:45

Felszentelték az új lőkösházi temetői keresztet – galériával

Új temetői kereszt készült el Lőkösházán, amit ünnepélyes keretek között lepleztek le csütörtökön. Az eseményen részt vett többek között dr. Latorcai Csaba területfejlesztési miniszterhelyettes, KDNP ügyvezető főtitkár.

Vásári Erzsébet

Corvus-Kora Róbert helyi képzőművész készítette a csütörtökön leleplezett keresztet.

Fotó: Bencsik Ádám

Szűcsné Gergely Györgyi polgármester köszöntőjében elhangzott: képviselő-testületük májusban döntött arról, hogy az általa fenntartott temetőben egy új, gránit feszületet emeltet. Mindezt azért, mert településük egykori nagyra becsült plébánosa, Mayer Tibor Frigyes által a temetőben több mint 50 évvel ezelőtt felállított keresztjét mostanra megemésztette az idő. Hangsúlyozta, nem volt kétséges számukra az, hogy a helyére ezúttal az önkormányzat emeltessen egy másikat, amivel az elhunyt plébános iránti nagyrabecsülésüket is szeretnék kifejezni.

A polgármester kiemelte, hiszi és vallja azt, hogy az egyházzal közös munka még többet adhat hozzá Lőkösháza közösségi életéhez, valamint a település és megmaradásuk megerősítéséhez. Ezért is keresték fel az új kereszt állításának tervezésekor Fazakas Gusztáv plébánosukat, aki segítséget nyújtott az ügyben. Szintén háláját fejezte ki a Szeged-Csanádi Egyházmegye fő lelkipásztorának, dr. Kiss-Rigó László püspöknek, aki a kérésüket meghallgatta és nemes felajánlást tett községüknek azzal, hogy a feszületet kiegészítette egy bronz korpusszal. Szűcsné Gergely Györgyi elárulta, a keresztet Corvus-Kora Róbert helyi képzőművész készítette.

Dr. Latorcai Csaba elmondta, ez az ünnepi esemény kiváló példája annak, hogyan lehet eredményesen összefogni egy olyan ügy érdekében, amely egyszerre szolgálja a békét, és teremt egységet egy békétlen világban. Visszaemlékezett: egy évvel ezelőtt, amikor a KDNP útjára indította a Fogadj örökbe egy keresztet programot, majd a békéért való határozott kiállás jeleként meghirdette az Állítsunk egy keresztet a békéért programot, szinte égni kezdtek a telefonvonalak, és felajánlások sokasága érkezett. Örömmel tapasztalják a mai napig, hogy a nagyobb városoktól a kistelepülésekig az emberek fontosnak tartják, hogy szellemi és fizikai értelemben is rend legyen a környezetükben. Hozzátette, a keresztek, amik megújultak, s amelyek a jövőben megújulnak, mind-mind igazodási pontok. Különösen napjainkban, amikor a körülöttünk lévő világ, főként Európa nyugati tájéka kezdi elveszíteni orientációs képességét és készségét. A rendet pedig felváltotta a rendetlenség, a járványok és a háborúk.

A miniszterhelyettes hangsúlyozta, ezekben a nehéz időkben nagy szükség van a helyes irány tartására, ugyanakkor a legnagyobb bátorságra, és kitartó erőre. Magyarország ezekben most is példát mutat, hiszen egyik legfőbb letéteményese a keresztény értékek továbbvitelének, a hit megvallásának, s a közösségek összekovácsoló erejének.

A beszédek után dr. Kiss-Rigó László szentelte fel az új keresztet, majd Engesztelő szentmisét tartottak a lőkösházi elhunytak lelki üdvéért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában