Szaloncukor

2023.11.27. 09:45

A robbanócukros sem bír a zseléssel Békésben

A szaloncukor az adventi, karácsonyi időszak hagyományosan népszerű terméke. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint egy-egy háztartás évente egy kilónyi szaloncukrot vásárol átlagosan, a legkedveltebb a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes. Békésben is évek óta a zselés a nyerő, bár már robbanócukros és aranygaluskás is kapható.

Nyemcsok László

A szaloncukrok ízvilága egyre szélesebb

A Magyar Édességgyártók Szövetségének tájékoztatása szerint Magyarországon évente közel 3500 tonna szaloncukrot vásárolnak a fogyasztók. A szaloncukor-értékesítés – a koronavírussal erősen sújtott 2020-as év kivételével – évről évre növekvő tendenciát mutat, az egyik legnépszerűbb szezonális terméknek számít a karácsonyi időszakban.

A prémium édességek az elmúlt tíz évben különösen kedveltté váltak, ezek egyben ajándékok is lehetnek. Ugyanakkor a drágább termékek iránt – az infláció miatt – most valamelyest csökkenni látszik a kereslet. Mindamellett továbbra is keresettek a cukormentes, vegán és egyéb, alternatív édességek.

A NAK-nál elmondták, a szaloncukor gyártásához szükséges alapanyagokat jellemzően a világpiacról szerzik be a vállalkozások, annak ellenére, hogy több hazai gyártó kínálatában is szerepelnek egyes előállításhoz szükséges alapanyagok (például marcipán, cukor). A hazai alapanyaggyártók mennyiség és ár tekintetében azonban nem tudják teljesíteni a multinacionális gyártók igényeit, így a hazai alapanyag-beszállítás alapvetően a gyümölcsökre és a feldolgozott termékekre korlátozódik. Komoly kihívás a jelenlegi időszak a Békés vármegyei édességkészítők és -gyártók számára is, ugyanis egyetlen év alatt két nagyon fontos alapanyag, a cukor és a kakaó ára több mint másfélszeresére nőtt. Ez jelentkezik a szaloncukrok árában.

A szaloncukrok ízesítése igen változatos. Idén harmadik alkalommal rendezik meg a civil kezdeményezésű „Az Év Szaloncukra” versenyt, az eredményhirdetése november 30-án lesz. A gyártók – köztük Békés vármegyei édesipari vállalkozások – minden évben száznál több ízt neveznek be. Olyan különlegeseket is, mint az aranygaluskás, robbanócukros, vörösboros-aszaltszilvás-marcipános. A termékek között már évekkel ezelőtt megjelentek a hozzáadott cukrot nem tartalmazó szaloncukrok is, amikkel a gyártók a fogyasztói igények változását követik.

Az egyik Békés vármegyei vállalkozásnál kiemelték, sokan előrehozzák a szaloncukor megvásárlását. A jó szaloncukrok eltarthatósága ugyanis hat-nyolc hónap, tehát nem kell minőségromlással számolnia annak, aki már most megveszi a finomságot. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában