Ha Isten velünk van, senki sincs ellenünk

2023.10.31. 20:29

Táblát avattak Harsányi Nagy Jakab emlékére Körösnagyharsányban

A reformáció emléknapja alkalmából Körösnagyharsányban, a református templomban tartott kedden a Békési Református Egyházmegye ünnepi istentiszteletet, amelyen dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdette az igét. A rendezvény keretében emléktáblát avattak Harsányi Nagy Jakab tanár, tudós, diplomata számára.

Licska Balázs

Az emléktábla felavatásában szerepet vállalt Győri Zoltán, dr. Fekete Károly, Demeter Ottó, Nagy Viktor, Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke és dr. Sipos Lajos sarkadi járási hivatalvezető

Fotó: Licska Balázs

– Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk? – tette fel a kérdést Pál apostol rómaiaknak írt levelét idézve dr. Fekete Károly. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke elmondta, hogy Bethlen Gábor utolsó erejével, saját kezével oda is írta Bibliájába a választ: senki. Kiemelte, hogy az erdélyi fejedelem ráérzett arra, amire Pál apostol is; és hogy a feltevésből egy hatalmas kijelentés, állítás lett.

– Az Isten velünk van, így nem lehet senki sem ellenünk – folytatta, majd feltette a kérdést, hogy kinek a velünk léte érhet bármit is, ha Isten nincs mellettünk. Hozzáfűzte, miszerint Pál apostol számára is hosszú és sok út vezetett odáig, míg Isten erejére mert hagyatkozni. Az Úr a saját fiának sem kedvezve feláldozta őt értünk. Jézus Krisztus élete egy eszköz volt Isten számára a cél eléréséhez, ami mi vagyunk. Ezzel bizonyította, hogy számára mi vagyunk az elsők.

Az ünnepi istentiszteleten dr. Fekete Károly püspök hirdette az igét

Szólt a kihívásokról, a háborúkról, a kommunizmus ateizmusáról, a materializmusról, és hogy ha ezekben az időszakokban Isten nem lett volna velünk, akkor ma nem lennénk itt. Beszélt a ma is tetten érhető keresztényüldözésről, és hogy nincs az a szellemi, fizikai erő, az az istentelen hatalom, amely elszakíthatna minket. Hiszen minket Isten védelmez az életben, a halálban, az örök életben.

Az ünnepi istentisztelet keretében szolgált Demeter Ottó, a Békési Református Egyházmegye esperese, Nagy Viktor körösnagyharsányi református lelkész, valamint köszöntőt mondott Markó István egyházmegyei gondnok. Az alkalomra teljesen megtelt a nemrég részlegesen megújított körösnagyharsányi református templom, és arra a helyiek mellett az egyházmegye több református egyházközségéből érkeztek lelkészek, hívek.

Győri Zoltán polgármester ismertette Harsányi Nagy Jakab pályáját

A rendezvény keretében felavatták az 1615-ben a faluban született Harsányi Nagy Jakab tanár, tudós, diplomata számára emelt emléktáblát az istenháza falán. A helyi református egyházközség presbitériuma és az önkormányzat nevében Győri Zoltán polgármester hangsúlyozta: Harsányi Nagy Jakab a református hitétől és hazaszeretetéről vezérelve sokat és sokféleképpen tett a magyarság fennmaradásáért. Emlékeztetett: az Erdélyi Fejedelemség évszázadokon át védelmezte a magyar nemzetet. Az 1568-as tordai országgyűlésen pedig döntöttek a vallás szabadságáról, ami nagy szerepet játszott a reformáció elterjedésében. Az 1600-as években a református hitre áttért település a fejedelemség határvidéke volt, őrizte a Sárrét felől Várad irányába vezető fontos utat.

Ide született Harsányi Nagy Jakab, aki helyi tanulmányai után a váradi kollégiumban tanult, majd Hollandia és Anglia több egyetemen is megfordult. Hazatérése után Váradon, majd Gyulafehérváron tanított, ahova II. Rákóczi György csábította. Később diplomáciai küldetésben a török szultáni udvarba küldték, és megjárta a rettegett Héttorony börtönét is. Aztán diplomata lett a svéd királyi udvarban, majd Berlinben szolgált. 

Segítette a Nyugaton tanuló magyarokat és igyekezett európai összefogást szervezni a török ellen, amikor a protestáns Erdély fennmaradását veszélyeztette. Ennek sikerét azonban nem élhette meg, pontosan nem tudni, de 1679 és 1684 között hunyt el. Tudósként és politikusként fontos szerepe volt Erdély és a reformáció sorsának alakításában.

Harsányi Nagy Jakab emléktáblájának felavatása után dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke mondott áldást

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában