Bejárás

2023.10.05. 18:03

Szépen fejlődnek az új gyulai erdők

Dr. Görgényi Ernő polgármester Puskás Lajos okleveles erdőmérnökkel, a gyulai erdőtelepítési munkálatok irányítójával járta be a Kálvária-domb mögötti önkormányzati tulajdonú területen telepített mintegy 10 hektáros, őshonos elegyfajokkal gazdagított tölgyerdőt és az egykori szennyvíztelep területén, az Eleki út mellett ültetett 3,5 hektáros erdőt.

Papp Gábor

Puskás Lajos és dr. Görgényi Ernő.

Forrás: Facebook

– Bejárásunkon először az Eleki út melletti területet kerestük fel – fogalmazott közösségi oldalán a polgármester. – A sűrű makkvetésű erdőben méterenként nagyjából 10 csemete fejlődik, beindult a természetes szelekció: az erősebb növények túlnövik a lassabban fejlődő, gyengébb adottságú egyedeket, és nekünk is szelektálással, tisztítással kell segítenünk a folyamatot. Itt jövő november-decemberben elegyfajokkal egészítjük ki a telepítést, majd az azt követő tavasszal vegyszeres kezelést végzünk.

Hozzátette, a Kálvária-domb mögötti erdő két részre osztható, az egyik fele már 10 éves, a másikon viszont még csak 2 évesek a csemeték. Itt a telepítéséhez régészeti hozzájárulásra is szükség volt.

– Az idősebbik fele esetében jövőre le kell zárjuk a projektet, el kell érjük a minősítésnek megfelelő 6 ezer darab/hektáros sűrűséget – folytatta a gondolatot. – A régen lápmocsaras, erekkel szabdalt területen nagyon gazdag az élővilág, a számos madárfajnak otthont adó telepítésben hegyi juhar is felbukkan, az elszaporodott rágcsálókat, nyulakat és pockokat pedig – ahogyan ezt a megtalált rókavár is bizonyítja – a területre költöző rókák tartják kordában, akik számára terített asztal ez a csemeteerdő. A másfél éves aszály jelei még most is jól kimutathatóak a nem olyan régi bővebb esőzések ellenére is, de a „tölgy bölcsessége” megmentette az erdőt. A fák tudták, hogy nem szabad tovább nőniük, megérezték, hogy nem fognak kellő mennyiségű vízhez jutni. A fejlődés így is szemmel látható. Az aszály és rágcsálók ellenére is 60-100 centit nőttek a fák az utóbbi esztendőben. Gyakran felmerül a kérdés: hogyan tudnánk alkalmazkodni a klímaváltozás keltette változékony természeti viszonyokhoz? A válasz egyszerű: többféle fát kell telepítenünk, hiszen a természet sokkal okosabb nálunk, így a fajok valamelyike biztosan előnyére tudja fordítani a többiek számára előnytelen körülményeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában