Beol podcast

2023.10.10. 09:45

Sokan megismerkedtek Szentendrén Békéscsabával – galériával, podcasttal

A Szentendrei Skanzenbe látogatott a csabai kulturális intézmények krémje nemrégiben. Az egyesület májusban kapott meghívást a a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatóságától, hogy a kezdeményezésünkre megmentett Molnárház is legyen vendége a „Malom évének” nyilvánított 2023-as esztendő kiemelkedő rendezvénynek. Az elképzelést támogatta a város vezetése is. A rendezvényen szerzett élményekről Mácsai Sándor, a kör elnöke mesélt Gyemendi Rékának.

Gyemendi Réka

Megpróbáltak Békéscsabáról mindent becsempészni, ami a várost népszerűsíti.

Az egyesület  olyan komplex programot állított össze, melyben a város kulturális intézményeivel összefogva jelentek meg egy Békéscsabát bemutató, színvonalas összeállítással az eseményen. Programmal készült a Békés Megyei Könyvtár, a Meseház, a Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, a német nemzetiségi önkormányzat, illetve a békéscsabai szlovák közösségek képviselői mellett a Nemzeti Művelődési Intézet Békés Megyei Igazgatósága is.

Az eseményen szerzett élményekről Mácsai Sándor, a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör elnöke mesélt. 

Úgy gondoltam, ha már ottvagyunk Szentendrén egy nem akármilyen helyszínen, egy nagyszerű, szabadtéri néprajzi múzeumban , akkor megpróbálunk mást is becsempészni, nem csak a Molnárházat, hanem Békéscsabából mindent, ami népszerűsít bennünket – árulta el. Hozzátette: minden résztvevő akár a múzeum, a könyvtár, vagy a két zenekar, aki velük volt – mint azt mondta, nem gondolták volna, hogy ennyire jól fogják magukat érezni és ennyire sikeres lesz a bemutatkozás.

A skanzenbe látogatók természetesen kóstolhattak csabai kolbászt, fellépett a Strapace citeraegyüttes és az Ókörös Trió, volt malomtotó, sőt, a könyvtár jóvoltából egy robotizált malommesét is bemutattak, így találkozott a múlt a jelennel és a jövővel. 

Több előadás is elhangzott, Harangozó Imre néprajzkutató népi hiedelmekkel ismertette meg az érdeklődőket. Bemutatták természetesen a jövőre tíz éve megmentett Molnárház történetét is, amely Békéscsaba legöregebb, 210 éves épen maradt lakóháza.

A podcastból kiderül még, hogy milyen visszajelzések érkeztek a csabai delegációhoz a Skanzen látogatóitól; az, hogy miként telt meg nemrég fiatalokkal az békéscsabai Öregház a 31. Garabonciás Napokon; illetve az is, hogy a közeljövőben mit szeretne megvalósítani a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában