Táncsics gimnázium

2023.10.28. 17:13

Mit kutat egy földtudós? Erre adott választ az orosházi előadás

A Középiskolai MTA Alumni Program és a Kaáli Természettudományos Tehetségműhely keretében október 25-én előadást tartott az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégiumban a földrajz munkaközösség közreműködésével és Seres Erzsébet szervezésében dr. M. Tóth Tivadar, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának, Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékének tanszékvezetője.

Beol.hu

Dr. M. Tóth Tivadar avatta be a témába az előadás résztvevőit.

Fotó: Seres Erzsébet/Facebook/Orosházi Táncsics Gimnázium

Mint arról az intézmény közösségi oldalán hírt adtak, dr. M. Tóth Tivadar előadásából kiderült, hogy a földtudomány természettudomány, mely a fizika, a kémia és a biológia módszereinek segítségével tanulmányozza a ,,Föld bolygó" nevű bonyolult rendszer viselkedését. A földtudománnyal foglalkozó szakemberek tudományos módszereket alkalmaznak, a természeti jelenségek megfigyelése során adatokat gyűjtenek, elméleteket alkotnak, majd ezeket ellenőrzik újabb megfigyelésekkel. A rendszerszintű megközelítés nagyon sok lehetőséget ad a Föld múltbéli folyamatainak megértéséhez és viselkedésének előre jelzéséhez. A társadalom jelenlegi és jövőbeli problémáinak számottevő része csak felkészült földtudományi szakemberek munkájával oldható meg. Ilyenek a Föld jövőbeli viselkedéséhez (például földrengések, kőomlások, óceánok, légkör változása), vagy a Föld erőforrásainak fenntartható használatához (nyersanyagok, energiatermelés, talaj, felszín alatti víz, hulladéklerakás, napsütés, csapadék...) kapcsolódó kérdések. 

Az előadás a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézetében dolgozó jelenlegi doktorandusz hallgatók kutatási témái közül válogatott. Szó volt a kritikus elemek, mint a Li, Sc, a ritka földfémek hazai kutatási lehetőségeiről, a gyémánt keletkezéséről és megőrződéséről, a radioaktív hulladékok biztonságos földalatti elhelyezésének kritériumairól és esélyeiről, a szénhidrogén kutatás néhány izgalmas aktuális kérdéséről, a szegedi geotermikus fűtési rendszerrel kapcsolatos földtudományi kihívásokról, Szeged városklímájáról és annak hosszútávon várható alakulásáról, a klímaváltozásról, valamint számos izgalmas és időszerű kérdésről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában