Ingyenes vizsgálat

2023.10.11. 18:55

Lisztérzékenység szűrést végeznek a gyulai elsősök körében

Idén is teljes mértékű és ingyenes lisztérzékenység-szűrést végeznek a gyulai első osztályos általános iskolások körében – jelentette be a fürdővárosi Karácsonyi János Általános Iskolában megtartott szerdai sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő polgármester, dr. Bódi Piroska gasztroenterológus főorvos és dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed, az Egészséges Városért Közalapítvány kuratóriumának elnöke. A vizsgálaton ebben az évben közel 220 gyermek vesz részt.

Papp Gábor

A szűrés nagyon fontos, hogy tünetmentes állapotban észleljék a betegséget

Fotó: Für Henrik

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, a programot még 2014-ben indították el dr. Bódi Piroska és dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed kezdeményezésére.

– Minden tanévben az általános iskolás első osztályos diákok vehetnek részt a szűrővizsgálaton, és akiknél fennáll a lisztérzékenység gyanúja, komplexebb vizsgálatokra küldik – szólt a részletekről a városvezető. – Idén összesen 255 gyermek kezdte meg az első osztályt Gyula általános iskoláiban, közülük 219 gyermek szülei kérték a szűrést.

Az elmúlt évek statisztikáit elemezve dr. Görgényi Ernő elmondta, arányaiban a legtöbb lisztérzékenység-gyanús gyermeket 2019-ben szűrték ki, 211 résztvevő diák közül tízet. 2021-ben, amikor az első és második évfolyam szűrése együtt valósult meg, akkor tizenhárom gyermeket küldtek tovább részletesebb vizsgálatra. Máskor átlagosan évente egy-négy diáknál szűrték ki a lisztérzékenység gyanúját.

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed kiemelte, érdemes a szűrővizsgálaton részt venni, hogy még tünetmentes állapotban szakemberhez kerüljenek, akik valóban lisztérzékenységgel küzdenek. 

– Így magasabb szintű kivizsgáláson vehet részt az érintett gyermek, megkezdődhet a gondozás, aminek köszönhetően a beteg teljesen normális életet élhet – tette hozzá. – A betegséget később is diagnosztizálhatják, ugyanakkor előfordulhat, hogy akkor, felnőttkorban már szövődmények alakulnak ki.

Dr. Görgényi Ernő, dr. Bódi Piroska, Szücs Viktória intézményegység-vezető és dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed

Az alapítvány elnöke szólt annak jelentőségéről, hogy a városban folyamatosan, évek óta zajlik a szűrővizsgálat. Mint kifejtette, várhatóan 2024 tavaszán konferenciát rendeznek a lisztérzékenységgel kapcsolatban, amelyen a betegségről, a szűrésről és a tapasztalatokról egyaránt szó lesz. 

Dr. Bódi Piroska elmondta, a szűrvizsgálatok legfőbb célja, hogy a betegséget minél korábbi szakaszában, tünetmentesen fedezzék fel. Kitért arra, hogy hazánkban huszonhárom településen folyik lisztérzékenység-szűrés, amelyek közül akad, ahol alkalomszerűen teszik ezt, míg másutt folyamatosan. A betegség előrehaladottabb szakaszában súlyos vékonybélboholy-károsodás alakul ki, ami felszívódási zavarhoz, nem megfelelő súlyhoz és fejlődéshez, különböző gyomor-bélrendszeri tünetekhez, súlyos vérszegénységhez vezethet. 

A szűrővizsgálat eredményeiről minden esetben írásos tájékoztatást kapnak a szülők, és akiknél pozitív az eredmény, bekerülnek a gyermek gasztroenterológiai szakrendelésre, ahol a további vizsgálatok megerősítik vagy kizárják a lisztérzékenységet.

A szűrés jelentősége, hogy a nem ismert, kezeletlen lisztérzékenyek körében gyakoribbak felnőtt korban bizonyos daganatos betegségek, a kisagy sorvadása, a csontritkulás.

– Ugyanakkor „hálás” betegségekből van szó. A megfelelő diétával nemcsak a súlyos tünetek előzhetők meg, hanem gyakran a társuló betegségek, így az 1-es típusú cukorbetegség és a pajzsmirigy alulműködés is javul – emelte ki a szakember.

A gasztroenterológus főorvos szólt arról is, hogy a gyerekeknél, akiknél pozitív lesz az eredmény, a testvéreket és a szülőket is szűrik.

Gyula volt a harmadik város az országban, ahol megkezdték a gyerekek csoportos lisztérzékenység-szűrését.

A szűrés a Egészségfejlesztési Iroda és az Egészséges Városért Közalapítvány koordinálásával, az önkormányzat és az alapítvány támogatásával zajlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában