Felújítás

2023.10.20. 06:35

Leemelték az eleki Sarlós Boldogasszony-templom kupoláját - galériával

Hatalmas járművek, köztük egy 400 tonnás daru érkezett csütörtök délelőtt Elekre, ahol a Sarlós Boldogasszony-templom felújítása zajlik éppen. A munkagépekre a templom rézkupolájának leemelése miatt volt szükség, amit 120 évnyi szolgálat után újítanak fel a következő hetekben.

Vásári Erzsébet

Több egyeztetés és egy példamutató összefogás után végre elérkezett az eleki Sarlós Boldogasszony Római Katolikus Templom felújításának ideje, ami rögtön egy igazán látványos munkafolyamattal indult. Leemelték ugyanis a templom rézkupoláját csütörtökön, amit mintegy két hónap múlva, a javítása után visszahelyeznek majd. Szelezsán György Facebook-oldalán a süveg leemeléséről drónfelvétel is látható.

Szelezsán György polgármester elárulta, a leemelt süveg a templom és a városháza között újul meg, és terveik szerint még idén vissza is kerül a helyére. Hozzátette, immár 121 éve annak, hogy utoljára felújították a templom tetőszerkezetét, ezért véleménye szerint most egy történelmi pillanatot élnek meg az elekiek.

A polgármestertől megtudtuk, a beruházás 120 millió forint vissza nem térítendő támogatásból indult el, amiből a süveg javításán túl a lábazatot is felújítják, illetve további ütemekben a templom teljes felújítását szeretnék elvégezni. Ez utóbbira a napokban készülnek el a végleges kiviteli tervek, melyek alapján az előzetes ígéretek szerint újabb forrásokat is kapnak majd a cél elérése érdekében. A teljes felújítást pedig maximum 3 ütemben, 2 éven belül szeretnék megvalósítani. Mivel azonban műemlékvédelmi épületről van szó, a különböző munkafolyamatok az engedélyek és a falak feltárásának függvényében indulhatnak majd el. A lényeg viszont az, hogy a templom végül azt az eredeti állapotot kapja vissza, ahogy azt egykor őseik megépítették.

Szelezsán György elmondta, az első, 120 millió forintos forrást az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságtól kapták meg. Érdekessége, hogy az Eleki Német Nemzetiségi Önkormányzaton keresztül érkezett hozzájuk a támogatás annak eredményeként, hogy a templom ügyét a nemzetiségi önkormányzat, a Sarlós Boldogasszony Plébánia és Elek Város Önkormányzata közösen karolták fel, és a projekt felügyeletét is együtt vállalták.

Fazakas Gusztáv plébános ismertette, Elek vonatkozásában egy történelmi pillanat következett be a Sarlós Boldogasszony-templom felújításával, hiszen 121 évvel ezelőtt nyerte el a cseh hagymakupolás toronysüveg a mai formáját. Visszaemlékezett, hogy különös érzések töltötték el, amikor a felújítást tervezve 40 méter magasba emelkedett a felvonóval a bádogos mesterrel azért, hogy felmérjék, pontosan milyen munkálatokra van szükség a javításhoz. A toronyhoz érve pedig a történelem nyomait tapasztalta meg. Így például két golyónyomot, amik a második világháborúban keletkeztek. Akkoriban ugyanis Eleken is történetek kisebb-nagyobb utcai harcok, például amikor a németek vonultak vissza és az oroszok folyamatosan tolták őket maguk előtt.

A vármegye második legnagyobb temploma az eleki

Fazakas Gusztávtól megtudtuk, az elekihez hasonló korú templomoknál, a kereszt alatt lévő gömbben általában időkapszulát helyeztek el, így a következő napok egyik legnagyobb érdekessége annak felkutatása lesz a rézkupola leemelése után.

Visszaemlékezett, 120 évvel ezelőtt dr. Kramp János volt Elek plébánosa, aki 1888-1913-ig, vagyis 25 éven át szolgált a településen. Így neki köszönhető a templom mai formája, hiszen nem csupán akkoriban alakították ki a most javítandó süveget, hanem kibővítették egy kereszthajóval, illetve az új szentéllyel. Tehát dr. Kramp János idejében nőtt 400-ról 900 férőhelyesre a Sarlós Boldogasszony-templom, amely számmal Békés vármegyében a második legnagyobbként tartják számon. Végül hozzátette, a templom alapjait egyébként 1796-ban rakták le.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában