Agrárium

2023.10.02. 17:58

Learatták a napraforgót, a kukorica felénél tartanak Békésben

Befejeződött a napraforgó aratása Békésben, a termésmennyiség vármegyei átlagban 2,8 tonna/hektár. A kukorica aratása 50 százaléknál tart, az eddigi átlaghozam 6,5 tonna hektáronként. A szójánál 60 százalék a betakarítási arány, az átlaghozam 2,2 tonna/hektár. Többek között ez is elhangzott a Békés Vármegyei Betakarítási Agrárkoordinációs Bizottság ülésén hétfőn Békéscsabán.

Nyemcsok László

A napraforgóval már végeztek Békésben

Fotó: Csapó Balázs

Bozó József, a bizottság elnöke elmondta, burgonyánál száz százalékos a betakarítottság, 27 tonna/hektár a termésmennyiség. A cukorrépánál még nem kezdődött meg a betakarítás. Az őszi káposztarepce: vetése befejeződött, az őszi árpánál öt százaléknál tartanak, a magágyelőkészítés 50 százalékos.

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára tájékoztatta a jelenlévőket a szövetkezetek vezetői által megadott adatokról. Kukoricánál vannak gazdálkodók, akik csak 20 százaléknál tartanak, vannak, akik már betakarították a termést. Az átlaghozam, úgy tűnik, hogy emelkedik. Nagy a szóródás, a víztartalom 13-16 százalék között mozog. Az átvételi árak napraforgónál 100-115 ezer, kukoricánál 50-55 ezer, szójánál 120-130 ezer forint körül alakulnak tonnánként.

Tóth János, a Békés Vármegyei Kormányhivatal agrárügyi főosztályvezetője hangsúlyozta, szeptember 30-án lezárult az aszálykár-bejelentések határideje. Innentől kezdve már csak viharkárt lehet bejelenteni. Az idei évben eddig mintegy 13 500 hektárra, 2100 parcellára, mintegy 570 bejelentés érkezett. A bejelentések 85-90 százalékát szemlézték, a kép nagyon vegyes. Az aszálykár-bejelentéseknél több mint 45 százalékot elutasítottak. Az aszálykár-bejelentések nagyobb része a vármegye déli részéről érkezett (Tótkomlós, Csorvás, Orosháza, Békéssámson, Battonya). Viharkár-bejelentéseket még október 31-ig lehet beadni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában