Szemle

2023.10.09. 09:30

Itt találja meg a legfrissebb híreket Békéscsabáról

Hétfőn reggel is egy cikkbe válogattuk a Békéscsabán történteket.

dr. Nagy Szilvia

Jótékonysági futás Békéscsabán
Több mint hatszázan vettek részt a Békés Vármegyei Kormányhivatal és a Gál Ferenc Egyetem által immáron harmadik alkalommal életre hívott Fuss és segíts! elnevezésű jótékonysági futóversenyen vasárnap délelőtt, Békéscsabán, ami új rekord a program történetében. A bevételből a Békés vármegyei nagycsaládos egyesületek működését, valamint az ÁGOTA® Alapítvány állami gondoskodásban élő gyermekekért végzett munkáját támogatják. Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja köszöntőjében elmondta, a rendezvény három éves története során ennyien még soha nem indultak, és soha ennyien nem teljesítették a különböző távokat önmagukért, a közösségért és azokért, akiken segíteni szeretnének – adta hírül a Beol.hu hírportál.

Torták kaptak főszerepet
A torták kapták a főszerepet szombaton a békéscsabai Munkácsy múzeumban. A Tortamustrára mintegy hetven alkotás érkezett két kategóriában, az ősz, a halloween témakörében. A rendezvény rengeteg érdeklődőt vonzott, és nem csak tortákat lehetett csodálni, hiszen a különféle bemutatók révén szakmai fogásokat ugyancsak elleshettek a látogatók. A Tortamustra komoly hagyományokkal bír a Munkácsy Mihály Múzeumban – hangsúlyozta dr. Bácsmegi Gábor igazgató, hozzáfűzve, hogy a dizájn kategóriában mintegy harminc, az íz kategóriában pedig csaknem negyven alkotás érkezett – adta hírül a Beol.hu hírportál.

Három kamera fog figyelni a pályánál
Három térfigyelő kamerát helyeznek ki a Csányi utcai extrém sportpályánál – ismertette sajtótájékoztatón Szarvas Péter polgármester. Hozzátette, hogy két ütemben, összesen több mint 60 millió forintból színvonalas létesítményt alakítottak ki, figyelembe véve a fiatalok, a Békéscsabai Extrémsport Egyesület igényeit is. Olyan értéket teremtettek, amit meg kell óvni, ezért is döntöttek a térfigyelő kamerák telepítéséről. Szarvas Péter hozzátette, hogy a térfigyelők kamerák száma a mostani hárommal 76-ra bővül Békéscsabán. Az eszközök által rögzített felvételeknek köszönhetően számos esetben sikerült elkapni bűncselekmények elkövetőit – adta hírül a Beol.hu hírportál.

Közel száz illusztráció készült négy mesére
A Sorsfonó társulat színházi előadásával nyitották meg a Sorsfonó alkotókör Óperencia című kiállítását a magyar népmese napja apropóján pénteken a Csabagyöngye Kulturális Központban. Novák Magdolna, a Sorsfonó Önismereti Egyesület elnöke, a társulat művészeti vezetője elmondta, nem ez az első alkalom, hogy a színházat összehozták a mesével. A programot azzal kezdte, hogy elmondott egy mesét, majd arról beszélgettek, hogy ki milyen érzésekkel érkezett az eseményre. G. Pataki Mária, a Sorsfonó alkotókör művészeti vezetője elmondta, hogy az egyesület meghívására hívták életre az alkotókört, és most tucatnyi alkotó közel száz meseillusztrációt készített négy mese alapján a földszinten megtekinthető tárlatra – adta hírül a Beol.hu hírportál.

Ősbemutatót tartott a Napsugár bábszínház
Megtartotta pénteken a Napfia Joiko című előadás sajtónyilvános próbáját, szombaton pedig ősbemutatóját a Békéscsabai Napsugár Bábszínház. A darabot a Blattner-díjas Rumi László rendezte, aki elmondta, először tartottak bemutatót a békéscsabai bábszínészek új játszóhelyükön, s rögtön egy olyan előadással kezdik a sort, mely kifejezetten az alkalomra, a társulat számára született. Az előadás egy lappföldi népmese adaptációja, témája a fény, illetve a fény hiánya, a sötétség. Lenkefi Zoltán hangsúlyozta, a darabban egy eredetileg japán tradicionális bábjátszási technikát alkalmaznak. Az egyetlen bábfigura a szépen faragott Joiko, akit sok pici tárggyal, eszközzel, alakkal vesznek körül. Az igazgató hozzáfűzte, különlegesség még, hogy minden színész látszik az előadásban és a díszlet is alkalmazkodik a rendező által elképzelt dramaturgiához – adta hírül a Beol.hu hírportál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában