Fejlesztés

2023.10.26. 14:00

Ismertették Békéscsabán a határon átnyúló projekt részleteit

A Közös problémák, közös megoldások címet viselő projekt alapvetően a közigazgatás fejlesztését célozta, közelebb hozta a Békés vármegyei és Arad megyei döntéshozók terveit, gondolatait.

Licska Balázs

Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke számolt be az Arad megyeiekkel közösen megvalósított projektről.

Fotó:  Bencsik Ádám

Többek között a vármegyei értéktárral kapcsolatban történtek jelentős fejlesztések azon magyar-román határon átnyúló projekt keretében, amely most zárult le, valamint amelyet az elmúlt években Békés Vármegye Önkormányzata az Arad Megyei Tanáccsal és az Arad Megyei Könyvtárral közösen valósított meg – jelentette be Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke a csütörtökön Békéscsabán, a vármegyeházán tartott sajtótájékoztatón.

A Közös problémák, közös megoldások címet viselő projekt alapvetően a közigazgatás fejlesztését célozta, közelebb hozta a Békés vármegyei és Arad megyei döntéshozók terveit, gondolatait. A pályázat összköltsége 217 ezer eurót tett ki, ebből Békés vármegyébe 22 millió forint érkezett. A két térség döntéshozóiból, szakembereiből munkacsoportokat hoztak létre – például a katasztrófa-elhárítás, a turizmus, az egészségügy, a kultúra, a közlekedés területén –, és ötször-ötször üléseztek Békés vármegyében és Arad megyében. 

A projekt kezdetén Békés vármegyében tartottak egy tanulmányúttal egybekötött ülést, amelynek keretében megújították a két térség közötti együttműködési megállapodást, ezt Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke és Iustin Cionca, az Arad Megyei Tanács elnöke írta alá.

Fontos Békés vármegyei fejlesztés volt az a 3D-s tévének nevezett eszköz, amely két képernyőből áll, és a két képernyőre készítettek a vármegyei értékekkel kapcsolatos, látványos tartalmakat azzal a céllal, hogy megállítsák a járókelőket. A készülék révén létrehoztak egy utazó értéktár-kiállítást, amely bárhol megjelenhet, és járt az elmúlt években a Vármegyenapon, minden Békés vármegyei járásban, sőt Aradon is. Az értékekről szóló információk magyarul, angolul és románul ugyancsak elérhetők.

Elmondta, hogy emellett egyéb kiállítási eszközöket szintén beszereztek, továbbá két kiadványt készítettek – egy turisztikait és egy értéktárral kapcsolatosat –, ezek tartalmazzák azokat a látnivalókat, értékeket, amelyeket érdemes felkeresniük például az Arad megyéből ide érkezőknek.

Zalai Mihály elnök hangsúlyozta, hogy a 2021 és 2027 közötti ciklusban is folytatnák az együttműködést az Arad Megyei Tanáccsal. Előrehaladott tárgyalásokat folytatnak közös pályázatokról: főleg az egészségügyre koncentrálnak, de terveznek más területeken is projekteket. Kiemelte: a határon átnyúló, úgynevezett Interreg-pályázatok kapcsán Békés vármegye legfontosabb stratégiai partnere Arad megye, és ez települési szinten ugyancsak tetten érhető.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában