Közösségi Régészeti Program

2023.10.19. 12:06

III. Ferdinánd korabeli dukáttal gazdagodott a szarvasi múzeum

Közösségi Régészeti Programunk eredményeképpen újabb szép III. Ferdinánd (1637-1657) király által veretett arany dukáttal bővíthettük a jelenleg is megtekinthető Szarvas 300 helytörténeti kiállításunkat – adta hírül szerdán a Tessedik Sámuel Múzeum.

Vásári Erzsébet

Ismertették, hogy az egykori Halásztelek falu közeléből a korábbi kutatások alkalmával tucatnyi 17. századi érme, nagy számú ólom muskéta lövedék, ágyúgolyók, valamint ólomlőszer öntőformák kerültek elő. Ezek a Szarvas környékén kevésbé szokványosnak számító leletek nagy valószínűséggel összefüggésbe hozhatók egy történelmi eseménnyel. Mégpedig azzal, amikor Apafi Mihály erdélyi fejedelem Kara Musztafa parancsára hadaival 1683 nyarán megindult Bécs felé. Lassított menetben Győrig jutott, majd seregét hátrahagyva személyesen jelent meg Bécs alatt a nagyvezír táborában. Apafi ügyesen kivonta magát a tényleges harcok alól, ugyanis a nagyvezír a Rába hídjainak őrzésére rendelte. A törökök kahlenbergi veresége után Apafi hadaival sietve visszaindult Erdélybe.

A múzeum beszámolójából kiderült, a korabeli krónikák többek között említést tesznek arról, hogy a visszaút során az 5000 fős sereg átkelve a szarvasi hídon, attól néhány kilométernyire fekvő Halásztelek falu mellett táborozott le. A múzeumbarát önkéntesek által pedig a helyszínen szokatlanul nagy számban fellelt sértetlen, szétszóródott ólomlövedékek minden bizonnyal ezen feltételezésüket erősítheti. Végül hangsúlyozták, hogy a leletek megtekinthetők a Szarvas 300 településtörténeti kiállításukon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában