Kisgazdakör

2023.10.13. 14:03

Hagyományőrző szilvalekvárfőzést rendeztek Békésen – videóval

Ismét megtartotta a hagyományőrző szilvalekvárfőzést a Békési Kisgazdakör szervezetük Csabai utcai székházában, pénteken.

Papp Gábor

A lekvár két hagyományos rézüstben főtt

Fotó: Bencsik Ádám

Tarkovács István, a Békési Kisgazdakör elnöke lapunknak elmondta, az ősz mindig a szilvalekvárfőzés időszaka, idén pedig nagyon jó termés volt a gyümölcsből. A szervezet két tagja, Hégely László és Berczi Sándor gondoskodott arról, hogy a kisgazdakör kiváló minőségű szilvával legyen ellátva. 

– A lekvár két hagyományos rézüstben főtt. Így jobb az íze, kellemesebb a zamata, ugyanakkor nagyon fontos, hogy minimum nyolc órán keresztül folyamatosan kavarni kell, hogy ne ragadjon le, ne kozmáljon oda – tette hozzá Tarkovács István. A Békési Kisgazdakör elnöke szólt arról is, hogy előzetesen tisztára mosták, kiválogatták, kimagvalták a gyümölcsöt, majd feltették főni. A kész lekvárt pedig természetesen üvegbe rakták el.

A gyerekek a kukoricafosztásba- és morzsolásba is betekinthettek.

– A lekvárnak mindig nagy jelentősége volt, nemcsak a téli időszakra, de egész évre, sőt, esetenként évekre készítették. Nagyon egészséges, finom és kiváló beltartalmú termékről van szó, aminek nem mellékesen az élelmezésben is szerepe volt. A lekvár főzésében a helyi Gál Ferenc Egyetem Békési Szakképző iskolájának diákjai is részt vettek, gyakorlatioktatás-vezetőjük Együd Imre koordinálása mellett. 

A kisgazdakör, ahogy mindig, most is gondolt a legfiatalabbakra, és meghívták a Korona utcai és a Hunyadi téri óvodásokat is, akik egyrészt megismerkedhettek a lekvárkészítés fortélyaival, másrészt tematikus előadáson vehettek részt a kukorica jelentőségével kapcsolatban. 

Tarkovács István kiemelte, hogy régen a tövétől a címeréig a kukoricának minden egyes részét felhasználták. A gyerekek belekóstolhattak, hogy miként zajlott egykoron a kukoricafosztás. Annak idején a letört kukoricacsövet a csűrbe szállították, majd a szomszédok összejöttek, és megszabadították a csuhétól, közben viccelődtek, énekeltek, anekdotáztak, nem mellesleg a fiatalok is megismerték egymást. Így ennek közösségépítő- és formáló szerepe is volt. Pénteken a gyerekek a fosztás mellett a morzsolást is kipróbálhatták.

Fotók: Bencsik Ádám

Az eseményen Hégely László énekelt a gyerekeknek, a gyerekekkel, akik lekváros kenyeret és palacsintát is kóstolhattak. A program részeként megtartották a szilvalekváros sütemények versenyét is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában