Gyümölcskert

2023.10.07. 16:03

Fedeles kötött kapu őrzi a gyulai Tündérkert bejáratát

Szombattól fedeles kötött kapu őrzi a gyulai Tündérkert bejáratát – tájékoztatott Facebook oldalán dr. Görgényi Ernő, a város polgármestere.

Papp Gábor

Forrás: Facebook

Mint kifejtette, a Régi Gyümölcsfajták Baráti Körének, a Wenckheim Krisztina Közalapítványnak és lelkes helyieknek köszönhetően jöhetett létre néhány évvel ezelőtt a Kálvária-domb tövében, a ma már több mint 340 fajtát nevelő gyümölcsöskert. A Tündérkert mozgalom három atyja – a pórszombati erdész, Kovács Gyula, Szarvas József színművész és a gyulai író, Ambrus Lajos – a ’90-es évek óta foglalkozik a régi őshonos gyümölcsfajták megőrzésével. A városban nagyjából ugyanekkor kezdett hasonló misszióba dr. Pocsay Gábor nyugalmazott főorvos, a Wenckheim Krisztina Közalapítvány korábbi elnöke, a Régi Gyümölcsfajták Baráti Körének egyik alapítója, aki Pomázi Ferenc, Szűcs Gergely és Török Zsófia segítségével kialakította a gyulai gyümölcsöst és csatlakozott az országos mozgalomhoz.

A közalapítvány folyamatosan alakítja a közparkként is funkcionáló kertet, egy nyertes pályázatnak köszönhetően pihenőhelyeket telepítettek, ma pedig Széll János fafaragó mester irányításával fedeles kötött kaput állítottak, mely méltó dísze a gyulai Tündérkertnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában