Iparkamara

2023.10.25. 13:56

Csabai kiállítás: lerajzolták, lefestették a diákok, hogy miként látják a szakmákat

Összesen 237 pályamunka érkezett 17 Békés vármegyei település 21 intézményéből arra az alkotópályázatra, amelyet a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara hirdetett meg Helló, meló! címmel felső tagozatos általános iskolás diákok számára. A legjobb művekből szerdán nyílt kiállítás Békéscsabán, a Csaba Centerben, ekkor hirdették ki az eredményeket is.

Licska Balázs

Szerdán nyílt kiállítás a Csaba Centerben a kamara alkotópályázatára érkezett legjobb művekből.

Fotó: Licska Balázs

Mészárosné Szabó Anna, a kamara szakképzési osztályvezetője ismertette az eredményeket.
Fotó: Licska Balázs

Mészárosné Szabó Anna, a kamara szakképzési osztályvezetője elmondta, hogy 237 pályamunka futott be a kamara által a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával meghirdetett alkotópályázatra. A legtöbb, mintegy 70 Szeghalomról érkezett, de jött alkotás Battonyáról, Békésről, Békéscsabáról, Békéssámsonból, Bucsáról, Csanádapácáról, Dévaványáról, Gyuláról, Kondorosról, Kötegyánból, Lőkösházáról, Mezőhegyesről, Nagybánhegyesről, Orosházáról, Szabadkígyósról és Zsadányból is.

A fiatalok rajzolhattak, festhettek, ragaszthattak, azaz szabadon választott technikával készíthettek síkbeli és térbeli alkotásokat egyaránt, sőt fotózhattak is, mindezzel bemutatva a szakmák sokszínű világát. A tanulók komoly kihívás elé állították a szakmai zsűrit – Diószegi Eszter és Flóra Virág grafikusművészt, illetve Imre György fotográfust – abban, hogy kiválasszák a legjobbakat és eldöntsék, hogy melyek érdemesek kiállításra. A Csaba Centerben két hétig, november 9-ig megtekinthető tárlaton a csaknem 240 műből mintegy 160 kapott helyet.

Diószegi Eszter úgy értékelt, hogy a pályázat kiváló lehetőséget adott arra a felső tagozatosoknak, hogy megmutassák magukat, tehetségüket. Úgy véli, hogy a tanulók változatosan használták a művek elkészítése során az anyagokat és az eszközöket, hihetetlen megfigyelő készség jellemzi őket, és megkapóan ábrázolták a szakmákat, amelyekről pontos ismeretekkel rendelkeznek. Visszaköszönt az alkotásokon a családban előforduló szakmák szeretete, ugyanakkor a kíváncsiság is. Imre György szerint tükröződött az alkotásokon a szakmák szeretete és sokszínűsége, és kiemelte, hogy nemcsak síkban, hanem térben is alkottak, gondolkodtak a fiatalok.

A szerdai kiállításmegnyitón kihirdették a győzteseket, ugyanakkor minden olyan tanulót jutalmazott a kamara, akinek a műve helyet kapott a tárlaton. Az 5-6. osztályosoknál első lett Szalóki Hédi, második Bakk Gabriella, harmadik Kovács Réka, különdíjat érdemelt ki Janó Anita és Diószegi Kiara Viktória. A 7-8. osztályosok között Tarsoly Noel nyert, Kacziba Mercédesz és Hajdu Nárcisz előtt, különdíjjal tért haza Nagy Hanna, Török Dóra és Muntyán Mira. A legjobb térbeli alkotásokat Hegedűs Réka, Grandpiere Anabella és Barabás Mihály küldte be.

A legtöbb alkotás Szeghalomról, a Tildy Zoltán általános iskolából érkezett. Fotó: Licska Balázs

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában