Sepsiszentgyörgy

2023.10.13. 11:43

Békés vármegyei liszt is került a székely aranykürtősbe

Békés vármegye is hozzájárult ahhoz, hogy megsüssék Székelyföld aranykürtősét a minap a sepsiszentgyörgyi Kürtőskalács – Édes Ízek fesztiválján. Az esemény attrakciójának számított ugyanis az aranybevonatú kürtőskalács elkészítése. A rendezvényre Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke invitálta a Békés vármegyei résztvevőket.

Licska Balázs

Békés vármegye is képviseltette magát a kürtőskalács-fesztiválon. Fotók: BVMÖ

Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke és Gémes László, Csongrád-Csanád Vármegye Önkormányzatának elnöke a két vármegye határáról származó lisztet vitt a fesztiválra. A szervezőknek Zalai Mihály nyújtotta át a kis zsák lisztet, ezzel járulva hozza jelképesen az aranykürtős készítéséhez. – Kárpát-medence szíve-lelke, íze is legyen benne – fogalmazott az elnök az átadáskor.

A Csabai Szlovákok Szervezete ízletes csörögét készített.

A rendezvényen a Csabai Szlovákok Szervezete senior klubjának tagjai kínálták Békés vármegye hagyományos szlovák édességét, az ízletes csörögét, amelynek igen nagy sikere volt, mintegy kétezer adag fogyott. – A finomság elengedhetetlen hozzávalója a jó pálinka, hiszen, ha ez is belekerül a tésztába, akkor az kevésbé szívja fel az olajat – árulta el a titkot Lipták Jánosné, a senior klub vezetője.

A 2023-as év Székelyföldi Kürtőskalácsa címet a szentivánlaborfalvi Simon család kürtőse nyerte el. A família három generáció óta foglalkozik kalácssütéssel. A családot Zalai Mihály meghívta a következő Vármegyenapra – amelyet el is fogadtak –, így a díjnyertes finomságot jövő ősszel megkóstolhatják a békéscsabai rendezvény látogatói.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában