Orosháza

2023.10.10. 11:46

Az evangélikusok ünnepeltek Szentetornyán

Ünnepi istentiszteletet tartottak Szentetornyán az evangélikus templomban a hétvégén. Megünnepelték a gyülekezeti ház építésének a 120 éves évfordulóját.

Csete Ilona

A szentetornyai evangélikusok gyülekezeti háza 120 éves. Fotó: Facebook

Az eseményen jelen volt Lázár Zsolt esperes, Koszorús Oszkár helytörténész (édesapja a gyülekezet lelkésze volt, ő is élt gyermekként Szentetornyán). A gyülekezeti ház falán elhelyezett emléktáblát megkoszorúzták, majd az épületben a gyülekezet tagjai megvendégelték a résztvevőket.

A szentetornyaiak közösségi oldalán megjelent, hogy a parókiát 1902-ben kezdték építeni és 1903-ra be is fejezték. Szinte az akkori gyülekezet minden tagja segített az építésben. Beosztották, hogy melyik héten kik vesznek részt a munkákban az építőmesterek mellett. A lovaskocsival rendelkezők a téglát hordták, ugyanis az épület a Schossberger uradalom lebontott épületeinek anyagából készült, ami a mai Gádoros közelében volt.

1903-ban, miután az épület elkészült, fogadták első lelkészüket. A gyülekezet akkor több száz tagból állt, nagyon büszkék voltak arra, hogy szívük vágya beteljesedhetett és az akkori település legnagyobb és legimpozánsabb épületét emelhették lelkészüknek. Ezzel is jelezni akarták, mennyire fontos számukra, hogy önálló gyülekezetté válhattak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában