Kamut

2023.10.22. 09:45

A tanyasi iskolai évek meghatározók voltak

Nemrég ünnepelte nyolcvannegyedik születésnapját a kamuti Raffay Györgyné. A legendás tanítónő hatvanöt éve diplomázott, a közelmúltban kapta meg a vasdiplomáját is. Életútjáról és a helyi közösség érdekében végzett tevékenységéről kérdeztük.

dr. Nagy Szilvia

Fotó: Julika néni életét ma is a gyerekek, a dédunokák aranyozzák be

Fotó: Für Henrik

Hatvanöt éve diplomázott, több mint negyven esztendeig tanított Kamuton Raffay Györgyné Gyebnár Julianna. Szeretett pedagógusi pályája a tanyasi iskolában vette kezdetét. 

–  Kamut-pusztán helyezkedtem el 1957-ben. Elsőtől negyedik osztályig tanítottam a gyerekeket, olyan harminchárman jártak hozzám a környékből. A kezdő fizetésem 900 forint volt, pont annyiba került az a szovjet, piros bicikli, amit részletre vettem, és amivel, ha esett, ha fújt, hat-hét kilométert tekertem naponta – emlékezett vissza Julika néni, aki a kamuti Kossuth utcában látta meg a napvilágot egy egyszobás, földeskonyhás házban. Nyolcan voltak testvérek, tisztes szegénységben éltek.

– Édesapám napszámos volt, később a gépállomáson dolgozott. Sorra születtek a testvéreim, engem a nagymamám vett magához. Náluk nevelkedtem, csak ünnepnapokon és disznótorokkor mentem haza. Jó sorom volt, mindnyájan nagyon szeretettek – sorolta Julika néni, aki már kicsi korától kezdve pedagógusi hivatásra készült.  Mindig ő volt a felvigyázó, első osztálytól példaképként tekintett a tanítóira, és megfogadta, hozzájuk hasonlóan fogja szeretni a gyerekeket.

– Máig előttem vannak a tanyasi emlékek, sokszor főztem teát a tanítványaimnak, kentem a zsíros, lekváros kenyereket, mostuk lavórban a sáros csizmákat. Úgy bántam velük, mintha a sajátjaim lettek volna. Elértem, hogy rám is figyeljenek, de azért önállóan is tudjanak dolgozni – mesélte Raffay Györgyné, aki három évvel később megesküdött. Agráregyetemet végzett férjével kiköltöztek a tanyavidékre, kérvényezték, hogy Gyuri bácsi felső tagozaton taníthasson, Julika pedig továbbra is az alsósokkal foglalkozott. Szép időszakot éltek, a tanyasiakban becsületes, derűs embereket ismertek meg. 

– Három évig éltünk a tanyán, oda született a lányom. Aztán 1963-ban lett modern emeletes iskola Kamuton, a férjemnek pedig ajánlottak a téeszben állást, állattenyésztési agronómus lett. Pedagóguskölcsönből megépült a házunk, ahol most az egyik unokám családjával élek együtt. A fiam '64-ben jött világra, anyósomék akkor költöztek hozzánk. Sütöttek, főztek a gyerekekre, én pedig nyugodtan tudtam tanítani a kis elsősöket, másodikosokat. Nagy örömömre, sokan választották tanítványaim közül a pedagógusi pályát, de lett könyvtáros, orvos, sőt polgármester is – részletezte Raffay Györgyné. Hozzátette, amikor az iskolaigazgató nyugdíjba ment, őt kérték fel helyettesnek. Elvállalta a feladatot, de kérte, taníthassa tovább az osztályát. Egészen hatodikig volt a pótanyukájuk, a diákok bearanyozták a nyugdíjazás előtti éveit.

– Voltam tanácstag, majd a rendszerváltás után képviselő is. A tiszteletdíjamból csináltattam a templomi emléktáblát a háborúban elesett kamuti áldozatoknak. Már nem áll a tanyasi iskola, de büszke vagyok arra, hogy emlékére szintén táblát avattak a központi iskola falán 2017-ben. Férjem volt a helyi vadászelnök; már áll az a síremlék is a temetőben, amit a helyi, a mezőberényi és a kétsopronyi vadászok emlékére állíttattunk. Beültettük virággal, halottak napján avatjuk fel. Igyekszem szeretetnyomokat hagyni magam után. Úgy érzem tisztelnek, megbecsülnek a faluban. Az asszisztens, az egykori tanítványom, akit szárnyaim alá vettem, amikor fiatalon meghalt az édesanyja, a mai napig fogja a kezem, ha orvoshoz megyek. 

Világ életében aktív közösségi életet élt

Raffay Györgyné Gyebnár Julianna 1939 júniusában született Kamuton. Szarvason diplomázott, több mint negyven esztendeig tanított. Két gyermeke, négy fiúunokája és öt dédunokája van; a család lekisebb tagja, Vilmoska két hete született meg. Julika néni az iskolában gyermek- és ifjúságvédelmi felelősként is tevékenykedett, tíz évig vezette a kézimunkaszakkört, sőt bábszakkört is tartott. Huszonöt évig állt a kamuti nyugdíjasklub élén, sőt a család- és gyermekjóléti szolgálatnál is eltöltött négy évet; máig szívügyének tekinti a nagycsaládosok helyzetét. Életének mottója a szeretet, a megértés, a türelem, az élni, küzdeni akarás. Azt mondja, ha az ember kitűz maga elé egy célt, azt tűzön-vízen át igyekeznie kell megvalósítani, bízva Isten segítségében. Vallja: mindenkiben ott lakozik a jó, amit lehet értékelni, a gyermekkel, felnőttekkel is csak szép szóval, türelemmel lehet bánni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában