Beol podcast

2023.10.16. 10:11

A szerelem hozta Békésbe Balázshoz, a vármegyei gazdasszonyok is örülnek neki - podcasttal

Adományokat gyűjtöttek a kárpátaljai, nagydobronyi református leányotthonnak. A Magyarok Kenyere programban búzát ajánlottak fel a Kárpát-medencei rászorulóknak. Csapatot indítottak a kétegyházi jótékonysági örömfutáson, mellyel a helyi, Szabó Zsófikát támogatták. A Főzz és segíts! gyulai, jótékonysági főzésen a befolyt összeggel a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítványt támogatták. Mindebben jelentős a szerepe Csapóné Hernádi Noéminek, a Gazdasszonyok Békés Vármegyei Gazdaköre elnökének. Hírportálunknál Noémi a hét embere.

Nyemcsok László

Csapóné Hernádi Noémi aktívan kiveszi a részét a kiscsákói tanyán a munkákból Fotó: Gál Csaba

– Számomra váratlanul jött a Gazdasszonyok Békés Vármegyei Gazdakörének megalapítására szóló meghívó. Amikor először hívtam, el is kereszteltem a háziasszonyok elnökének. Megsértődött? 
– Dehogy, ugyanis a kettő összekapcsolódik. Kiscsákón gazdálkodunk a családdal, emellett szemünk fénye Balázzsal, a férjemmel a kislányunk, a másfél éves Diána. A szerelem hozott Békésbe Baranyából, gazdasszonyként aktívan részt veszek a családi birtokon a növénytermesztésben, az állattartásban, ugyanakkor háziasszonyként fel is dolgozom a biztos helyről, a saját kis gazdaságunkból származó alapanyagokat.

– Vagy éppen azt, amit lőtt...
– A természet egy csodálatos dolog. Az agrárium számomra maga az élet, és ebbe beletartozik a vadgazdálkodás, a vadászat is. Még 2016-ban vettem kézbe a vadászengedélyemet. A növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez hasonlóan itt is igaz, hogy nemcsak elejtem a vadat, hanem szívesen készítem is. A családunk kedvencei közé tartoznak a vadételek.

– Amit eddig elmondott, kiteszi a heti elfoglaltságot. Hogy jut idő emellett a vármegyei gazdasszonyok szervezetének vezetésére?
– Amit az ember szívből csinál, arra mindig van ideje. Úgy gondolom, a családok a vidéki létközösségek alappilléreit jelentik. A család a vidéki megmaradás bölcsője, hiszen elsősorban a szülők tudják elültetni a mezőgazdaság, a természet és az élet működése iránti kíváncsiságot a gyermekekben. Ez pedig kulcsfontosságú, hogy a következő generáció is perspektívát lásson a vidéki létben. Diánát is viszem magammal a szántóföldi munkákhoz, és ott van, amikor a jószágokat gondozzuk. Fontos, hogy jó élményeket szerezzen.

– Jól gondolom, hogy a Csapó-tanyát nyugodtan nevezhetjük kedvcsináló, ismeretterjesztő tanyának is? 
– Igyekszünk fenntartható módon gazdálkodni, és népszerűsíteni a mezőgazdaságot a fiatalok körében a közösségi média segítségével. Ezenkívül időnként a tanyánkon is fogadunk családokat, hogy megismerjék a gazdaságunkat, és ők is kedvet kapjanak. Hiszem és vallom, hogy a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. Ezért gazdaságunkat körforgásos, regeneratív módon igyekszünk működtetni, melyben a szántóföldi növénytermesztés, a kertészet és az állattenyésztés felesleg nélkül egészíti ki egymást. Emellett rendíthetetlenül hiszek a közösség erejében, legyen az család vagy egyesület.

Névjegy

Csapóné Hernádi Noémi 30 éves, Pécsett született, Vácott, a Madách Imre Gimnázium biológia-kémia szakos osztályában érettségizett. A Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karán, állattenyésztő mérnöki szakon diplomázott jeles minősítéssel.  Msc. Mester-diplomáját a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Karán, takarmányozási és takarmánybiztonsági szakon szerezte. Ezt követően a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) mesterszintű vadgazdálkodási igazgatási szakmérnöki szakán tanult. Jelenleg a MATE agrárdiplomáciai menedzser szakos hallgatója.

Noémi az egyetemi évek alatt is részt vett a tudományos közösségszervezésben, az állattenyésztési szakkollégium vezetője volt. Az egyetem után állattenyésztési termelésben, illetve kutatásfejlesztésben helyezkedett el, ezzel párhuzamosan az agrármédiában tevékenykedett. Ezt követően, kislánya, Diána születéséig az agrárközszférában dolgozott. Az Év agrárembere kitüntető díj legfiatalabb jelöltjeként a Jövő agrárszakembere kategória döntőjébe is bekerült.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában