Szentmise

2023.10.07. 15:55

Megújult a Rózsafüzér Királynője templom Nagykamaráson - galériával

Szentmisét tartottak Nagykamarás Rózsafüzér Királynője templomában szombaton délelőtt. Megtelt Isten háza, a híveket, az adományozókat, s mindazokat, akik hozzájárultak akár anyagilag, vagy egy imával a templom és a plébánia felújításához, áldásban részesítette dr. Kovács József Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöki helynök.

Csete Ilona

Dr. Kovács József, Pelle István, Erdős Norbert, Kalaman János plébános, dr. Takács Árpád, Drahos István egyházközségi elnök /A szerző felvétele/

Nagykamarás római katolikus temploma 1884-ben épült, a hozzávaló téglákat a helyiek készítették, égették ki.  A templom építésének centenáriumán, 1984-ben történt egy teljes külső és belső felújítás, de annak is már lassan 40 éve, így ismét időszerűvé vált egy átfogó korszerűsítés. Évekkel ezelőtt az elképzelést tettek követték: pályázati források bevonásával, majd lakossági adományok segítségével a munka elkezdődött. 2023 őszére végzett a kivitelező a feladatokkal (szigetelés, homlokzati felújítás, vakolatjavítás, bádogozás, padlózat cseréje, padfűtés és az ehhez szükséges elektromos energiát biztosító napelemes rendszer kiépítése).

A szombati szentmisén a katolikus közösség hálát mondott a templom felújításáért. A kunágotai származású dr. Kovács József úgy fogalmazott, ahogy kinéz egy templom, az áthatja a közösség lelkét. Az ünnepélyes szalagátvágás előtt pedig arra emlékeztetett, hogy földi gondjaik közben gyakran leszegett fejjel járunk. Ez a templomtorony is arra figyelmeztessen, időnként fel kell emelnünk a tekintetünket. Azért, hogy jó életünk legyen, nézzünk fel, Isten felé. 

– Igazán akkor válik széppé egy templom, ha minél többen vagyunk benne. Leginkább magunkban kell Isten templomát kialakítani, hogy a közösségben, épített templomunkban együtt dicsérhessük az Urat. Ehhez kaptunk most pályázati segítséget. Hála és köszönet érte – zárta gondolatait a püspöki helynök.

Erdős Norbert országgyűlési képviselő számokkal érkezett, azt sorolta, mennyi templom s plébánia, valamint közösségi tér újult meg hazánkban; 2010 óta megvalósult 7 ezer egyházi program 6,1 milliárd forint támogatásból.

– Egyházaink közfeladatot látnak el, oktatnak, szociális ágazatban tevékenykednek. A közösség építését, megtartását végzik. Hálásak vagyunk érte –  tette hozzá. A nagykamarási elődök kapcsán arról is beszélt, hogy 139 évvel a templom felépítése után egy teljes körű felújítás valósulhatott meg három forrásból.

– A projekt teljes költségvetése 88 millió forint, amit a Vidékfejlesztési Program mellett a Miniszterelnökség egyházi épített örökség programjából, valamint a Miniszterelnökség egyedi támogatásából finanszíroztak. A legfontosabb viszont az a példás hozzáállás, ami létrejött az elszármazottak és a helyi lakosok összefogásával. További 5 millió forintot összegyűjtöttek, az épület festésére fordítottak. Gratulálok a nagykamarásiaknak.

– Az egyház a rózsafüzérnek mindig különös hatékonyságot tulajdonított. Azokban a pillanatokban, amikor a kereszténység veszélybe került, a rózsafüzér erejének tulajdonították a megmenekülést. Erre a mai napig szükségünk van. S nem lehet más a rózsafüzér, mint a múlt dicsősége, a jelen valósága és a jövő egyetlen reménye a felszentelt keresztekkel és templomokkal együtt – e gondolatokkal kezdte köszöntőjét dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja.

– Szeretjük falvainkat, városainkat és mindazt, ami a családot jelenti. És micsoda áldás az, amikor láthatjuk a reggeli harmatot, a föld színét, bőségét, áldását, látjuk a vidéki embert, aki teszi a dolgát, ismeri az élet parancsát: élni kell. Ismerjük az egymásra utaltság érzését, a napi munka egymásra épülését, a táj, a környezet, az ember, a gép hangját, a jól eső munka örömét. Ismerjük a békési, a nagykamarási életérzést – utalt az elődök által megalapozott gazdálkodói szemléletre, a dolgos helyiekre, majd így folytatta.

– Hazánkban az épülő és megújuló templomok azt mutatják, van hitünk, akaratunk, van jövőképünk. Itt szeretnénk élni magyarként a Kárpát-medencében. Szent István szemével szeretnénk látni, Kazinczy nyelvén szeretnénk szólni és apáink útját akarjuk járni. Olyan világot élünk, ahol kereszténynek, konzervatívnak és hazafinak lenni a legnagyobb kihívás. Mi legyünk csak azok. A nehézségek adják az értéket. Kell a hit, annak a hite, hogy mi, vidéki emberek értéket teremtünk.

Köszönetet mondott a polgármester

Pelle István polgármester visszatekintésében felidézte a településalapítók templomépítő szándékát, azt, hogy 1884 óta Isten házát többször felújították, a legjelentősebb megújulás azonban most történt meg. A település vezetője köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik az előkészítésben, a forrás előteremtésében, majd a munkák koordinálásában és egyéb segítségnyújtásban részt vettek. 

– A nagykamarásiaknak, az elszármazottaknak is köszönettel tartozunk. Megőriztük örökségünket, az a dolgunk, hogy vigyázzunk rá, óvjuk állapotát – mondta a település vezetője.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában